Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse generaal waarschuwt premier Erdogan

15 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Ankara – Ilker Basbug, de hoogste general in Turkije, heeft de regering van premier Erdogan gisteren gewaarschuwd om de ‘welgemeende adviezen’ van de generaals in acht te nemen.

Hij dreigde dat de regering verantwoordelijk is voor de gevolgen als zij de aanbevelingen van de hoogste militaire leider in de wind slaat.

EU-kandidaat Turkije probeert op uitdrukkelijk verzoek van de Europese Unie de inmenging van de militairen in de politiek te beteugelen. Uit de toespraak van generaal Basbug tot de Oorlogsacademie blijkt dat de militairen niet van plan zijn zich zonder slag of stoot neer te leggen bij de pogingen om hun grote politieke invloed in te perken.

De toespraak werd door tien verschillende tv-zenders live uitgezonden. De voorzitter van de chefs van staven had nog meer klachten over de regering en een deel van de media. Hij zei dat er onder het mom van democratie oppositie wordt gevoerd tegen de seculiere beginselen van de moderne republiek van Atatürk en dat er sprake is van een propagandacampagne om de reputatie van de strijdkrachten te ondermijnen.

De generaal sprak met klem tegen dat de strijdkrachten tegen de islam en de democratie zijn. Maar hij zei dat het leger pal blijft staan tegen pogingen om de religie te misbruiken voor politieke doeleinden.

“Onze samenleving minacht deze campagne en vertrouwt en houdt van zijn strijdkrachten”, aldus de generaal.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch