Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ontdek het andere Istanbul

8 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn 3 reacties

Informele wandelingen in Istanbul met de Nederlandse Turkije correspondent en Istanbul-expert Marc Guillet.

BEYOGLU – PERA

Het moderne Istanbul. Dit is de uitgaanswijk van de stad en het symbool van de moderne Turkse Republiek (sinds 1923) van Atatürk. Het is de wijk waar net als in de oude tijden de meeste buitenlanders wonen, de meeste homo’s zich thuisvoelen, waar de officiele door de staat gecontroleerde bordelen zijn, de drukste winkelstraat van de stad – Istiklal Caddesi – is, de bloemenverkopers, de hippe jeugd, trendy bars, gezellige restaurantjes en de bekende rocktempel Babylon. Verder de grootste katholieke kerk.

Dit is de wijk waar eeuwen lang rijke Griekse kooplieden en handelaren woonden. We zien er de mooiste consulaten ter wereld, die honderden jaren geleden werden opgetrokken als paleizen, o.a. het Nederlandse consulaat ‘Palais de Hollande’. We komen langs het Britse consulaat en twee synagoges – Neve Shalom en Beth Israel – die in 2003 doelwit waren van al-Qaeda zelfmoordaanslagen en waarbij 63 doden vielen.

We lopen door de straat die in het Osmaanse tijdperk dienst deed als de Wall Street van het rijk. De wandeling wordt beeindigd bij de Galatabrug, waar we – als we geluk hebben – de zooltjesverkoper en de vissers kunnen ontmoeten uit het boekje ‘De Brug’ van Geert Mak.

CIHANGIR
De wijk van de oude bourgoisie, in de 19e eeuw ontworpen, heeft een Parijse sfeer. Er wonen veel schrijvers, journalisten, artiesten en buitenlanders die werken bij de consulaten, op scholen en buitenlandse bedrijven. Een trendy wijk met uitzicht op het water, het oude Istanbul en de Gouden Hoorn. Geniet van de boetiekjes, ateliers, theehuizen, restaurantjes en de architectuur. Vertrek vanaf het Taksim plein. We komen langs de patisserie Savoy, het bekendste adres voor gebakjes, taarten en andere toetjes in Istanbul. We zien het huis van de Turkse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, Orhan Pamuk. Daarna komen we bij de Cihangir-moskee van waar we een fantastisch uitzicht hebben op de Bosporus en het Topkapi paleis. We eindigen de wandeling in Tophane aan de Bosporus waar we thee kunnen drinken en samen kunnen roken uit de waterpijp.

FATIH

De wandeling door deze orthodox-islamitische volkswijk voert ons naar het praalgraf van sultan Mehmet II, die de bijnaam ‘de Veroveraar’ (Fatih) kreeg, omdat hij op 29 mei 1453 het christelijke Constantinopel veroverde. Ook zien we een van de overgebleven poorten waarlangs de Turkse soldaten de christelijke stad binnenvielen en we bezoeken de mooie begraafplaats waar veel van de officieren en generaals liggen die tijdens de verovering van Constantinopel en in de veroveringstochten daarna sneuvelden. We bekijken ook de Fatih-moskee, die lang de grootste was van het Osmaanse Rijk.

De wijk is de meest conservatieve van de stad waar talloze streng gelovige moslims wonen. Veel vrouwen in zwarte chadors en mannen met bijbelse baarden die gekleed gaan zoals in de tijd de profeet Mohammed.

Lopen door Fatih geeft je een inkijkje in het streng gelovig leven in een moderne stad.

KADIKÖY

Het Aziatische deel van Istanbul. Vertrek van de kade van Eminönü met de verboot naar het Aziatische deel van Istanbul. Het is het oudste deel van Istanbul, in 685 v.C. gesticht door de Grieken als Chalkedon. Byzantion, op de Europese oever van de Bosporus werd 17 jaar later gesticht. Vanaf de veerboot hebben we een prachtig uitzicht op de skyline van het oude stadscentrum van Istanbul met de Blauwe Moskee, de Aya Sofia en het Topkapi paleis. We varen langs het beroemde Haydar Pasha station waar de treinen vertrekken naar Bagdad en de rest van Azie. En we zien de Selimiye-kazerne, die tijdens de Krim-oorlog diende als militair hospitaal waar Florence Nightingale werkte.

Aan de overkant wandelen we door de drukke, levendige wijk met een eigen volksbazaar, vele restaurantjes, cafeetjes en bars waar de waterpijp wordt gerookt, live muziek wordt gemaakt en veel studenten rondhangen. We zien een oud Armeens kerkje. En verkennen de wijk waar nog steeds veel Grieks-orthodoxe christenen wonen. Een van de Grieks-orthodoxe kerken zullen we bezoeken.

Via een van de modernste winkelpromenades van Istanbul komen we bij een traditionele theetuin waar we bij een kopje koffie of thee even uitrusten voor we aan de rest van de wandeltocht beginnen.

Van EYÜP naar de SÜLEYMANIYE MOSKEE

Een tocht van 8 km die ons voert van het praalgraf van Eyüp Ensari, de vriend en vaandeldrager van de profeet Mohammed tot het mausoleum  van  sultan Süleyman de Prachtlievende.  Deze wandeling is tevens de laatste etappe van de Sultans Trail, de langeafstandswandeling van Wenen naar Istanbul.

Het dorp Eyüp, buiten de Byzantijnse stadsmuren van Istanbul, is de geboorteplaats van Eyüp Ensari. Zijn graf is na Mekka, Medina en Jeruzalem een van de heiligste plaatsen van de Islam en daarom een bedevaartsoord voor moslims uit heel de wereld.

Na het bezoek aan het praalgraf, de moskee en de andere praalgraven lopen we in de richting van de oude stadsmuren die de vestingstad Constantinopel eeuwenlang hebben beschermd tegen buitenlandse aanvallers. We zien de ruines  van het oude Byzantijnse Tekfur paleis, de mooie Mihrimah Sultan moskee (1565) op de top van de zesde heuvel van Istanbul. Daarna het Kariye Müse (Onze-Heiland-in-Chora kerk) met de mooiste Byzantijnse mozaieken en fresco’s in Istanbul.

Via de Sultan Selim Yavuz moskee, op de top van de vijfde heuvel, komen we bij het praalgraf van sultan Mehmet de Veroveraar. We besluiten de tocht bij het moskeecomplex van Süleyman de Prachtlievende met de graftombes van Süleyman en van zijn echtgenote Roxelana.

Duur: 4 uur voor de eerste 4 wandelingen; circa 6 uur voor de laatste

Aanmelden: m.guillet@hotmail.com


3 Comments

 1. Margot schreef:

  Dag Marc,

  Wat een leuke wandeling hebben we met jou en je vrouw gedaan in Kadiköy. Het was onze tweede dag in Istanbul en aan alles wat je hebt verteld over de geschiedenis van Turkije en het dagelijkse leven in Istanbul hebben we veel gehad, deze drie weken.
  Ook onze twee kinderen hebben het leuk en interessant gevonden, zeker na dat heel speciale en lekkere ijs. Als we nog een keertje naar Istanbul komen, gaan we graag nog een keer met je op pad.
  Nogmaals heel erg bedankt,
  Margot, Luuk, Cas en Ivo

 2. Hans Mulder schreef:

  Hele leuke wandeling door het Aziatische deel van Istanbul. Door Marc worden we op veel details gewezen waar we anders aan voorbij zouden hebben gelopen. Bovendien word je behoorlijk bijgepraat over de geschiedenis van Turkije en Istanbul. Daarnaast geleerd dat je met “I don’t take no for an answer” op plaatsen komt die anders gesloten voor je zouden blijven.

  Met vriendelijke groet,

  Hans en Coen Mulder

 3. Paul Goderie schreef:

  Een afwisselende wandeling met ‘nieuws van de straat’, achtergronden, politiek, cultuur, sociale omstandigheden enz. In een dag Istanbul en Turkije in een notendop: een aanrader!
  Paul Goderie

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch