Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Amerika niet in oorlog met de islam’

7 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Islam en Europa. Dat waren de twee belangrijkste thema’s in de toespraak die de Amerikaanse president Barack Obama gisteren hield in het Turkse parlement.

fft5_mf151568
De president, die werd aangekondigd als ‘Barack Hussein Obama’, onderstreepte het bijzondere symbolische belang van Turkije dat hij als eerste islamitische land had uitgekozen voor zijn eerste overzeese reis.
,,Men heeft zich afgevraagd of mijn trip naar Turkije een boodschap aan de rest van de wereld bevatte,’’ stelde hij de retorische vraag, die hij in het Turks beantwoordde met evet (ja).

,,De Amerikaanse relatie met de islamitische wereld kan niet en zal niet louter zijn gebaseerd op verzet tegen Al-Qaeda. Wij willen contacten op allerlei vlakken, gebaseerd op gemeenschappelijke belangen en wederzijds respect.’’ Obama zei dat ‘de VS niet in oorlog zijn en nooit in oorlog zullen zijn met de islam’.

Zonder de naam van zijn voorganger Bush te noemen, maakte hij duidelijk dat hij de zwaar beschadigde band tussen Amerika en de islamitische wereld wil herstellen. Hij sprak van de wil om te luisteren, het bouwen van bruggen.
Obama prees Turkije als een ‘seculiere democratie’ en maakte diverse vergelijkingen tussen de strijd voor democratie in Turkije en in Amerika. Als indirecte kritiek op Bush hamerde Obama erop dat de ‘Turkse democratie uw eigen verdienste is en niet van buitenaf werd opgelegd’.

De toespraak van Obama werd rechtstreeks uitgezonden op de Arabische televisiezenders Al-Jazeera en Al-Arabiya. De president werd slechts af en toe onderbroken door beleefd applaus. De bijval was uitbundiger toen hij zei dat de Amerikaanse regering Turkije steunt in de strijd tegen de Koerdische PKK.

Hij noemde Turkije ‘een belangrijk deel van Europa’ en sprak zich opnieuw uit voor het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie. ,,Laat ik duidelijk zijn: de VS steunen ten volle het Turkse streven om lid te worden van de EU,’’ waarvoor hij luid applaus kreeg van de verzamelde parlementariers. ,,Ik spreek niet als lid van de EU maar als een goede vriend van zowel Turkije als Europa.’’

Daarmee ging hij voor de tweede keer in twee dagen op lange tenen van Europese leiders staan. Zondag maakte hij in Praag ook al onomwonden duidelijk dat hij een warme voorstander is van de Turkse toetreding. De Europese tegenstanders reageerden onmiddellijk.

President Sarkozy van Frankrijk zei dat hij gekant blijft tegen een volledig lidmaatschap van Turkije.
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) reageerde ook geprikkeld en zei dat ‘het niet aan de VS is om te bepalen wie lid kan worden van de EU’.

President Obama ging eerder op de dag op een persconferentie met zijn Turkse collega Abdullah Gül omzichtig om met de Armeense kwestie. Hij herhaalde dat aan het begin van de 20e eeuw veel Armeniërs zijn vermoord, maar liet na de moorden te bestempelen als ‘genocide’.

Gül zei dat in dezelfde periode ook veel Turkse moslims zijn omgebracht. Het is aan historici en niet politici om aan de gebeurtenissen van toen een etiket te hangen, zei Gül.

In zijn verkiezingscampagne had Obama nog gezegd dat de Armeense genocide ‘geen bewering’ was, maar ‘een uitvoerig gedocumenteerd feit dat ondersteund wordt door een overweldigende hoeveelheid historisch bewijs’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch