Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Pakistan en Afghanistan gaan terreur aanpakken

2 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Militairen en geheime diensten van Pakistan en Afghanistan gaan hun samenwerking versterken om terrorisme van islamitische extremisten tegen te gaan. Dat is het resultaat van topoverleg in de Turkse hoofdstad Ankara tussen president Hamid Karzai van Afghanistan en zijn Pakistaanse ambtgenoot Asif Ali Zardari.

zirve

De besprekingen waren een initiatief van de Turkse president Abdullah Gül, die als voorzitter en bemiddelaar optrad, een dag na de Afghanistan-top in Den Haag.

Er is al jaren weinig vertrouwen tussen de buurlanden. Afghanistan beschuldigt Pakistan er herhaaldelijk van niet genoeg te doen in de strijd tegen zwaar bewapende groepen van de Taliban, die de slecht bewaakte grens oversteken om aanslagen te plegen.

Het grote belang van het overleg in het presidentieel paleis in Ankara werd onderstreept door de aanwezigheid van de Afghaanse en Pakistaanse chefs van staven, de commandanten van beide landstrijdkrachten en de hoogste bazen van de spionagediensten. Dat was niet alleen belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensband tussen de veiligheidsdiensten van beide landen, maar ook voor het maken van concrete afspraken.

De vertegenwoordigers van de drie landen zijn verder overeengekomen om de contacten op een regelmatige basis en op diverse niveaus voor te zetten. Turkije is sinds 1 januari voor een periode van twee jaar lid geworden van de VN Veiligheidsraad en heeft traditioneel goede banden met zowel Afghanistan als Pakistan. Ankara treedt de laatste jaren steeds vaker en actiever op als bemiddelaar in regionale conflicten. De top in Ankara met de Afghaanse en Pakistaanse president was de derde sinds 2007.

President Abdullah Gül zei na afloop van de top dat hij de resultaten komende maandag zal bespreken met president Obama, die Turkije als eerste islamitische land zal bezoeken.

Obama heeft tijdens zijn beedigingsrede beloofd dat hij de banden met de islamitische wereld wil herstellen en medewerkers hebben gemeld dat hij een baanbrekende rede zal houden in een islamitisch land. Of dat Turkije zal zijn, is nog niet bekend. Wel staat vast dat de Amerikaanse president een toespraak zal houden in het Turkse parlement.

Turkije zal in augustus de roterende bevelvoering over de Navo-vredestroepen in Afghanistan op zich nemen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch