Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

AK partij van Erdogan wint verkiezingen

30 mrt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Diyarbakir – De regerende AKP van premier Erdogan blijft de populairste partij van Turkije. Ondanks een record aantal werklozen (14 procent) en een groeiende economische crisis, kreeg de AKP het vertrouwen van ongeveer 4 op de 10 kiezers bij de lokale verkiezingen van gisteren.

Premier Erdogan die zijn zinnen had gezet op het veroveren van de bolwerken van Koerdisch nationalisme, slaagde daar niet in. Zijn AKP wist in het oosten en zuidoosten van Turkije, het traditionele hartland van de 14 miljoen Koerden, de macht niet over te nemen van de aan de PKK gelieerde DTP.

In Diyarbakir, de grootste Koerdische stad, wist de socialistische Koerdische DTP haar positie te versterken. De meeste bastions van het Koerdisch nationalisme bleven in handen van de DTP, die met sluiting wordt bedreigd wegens haar steun aan ‘het terrorisme van de PKK’.

Partijen die het bestaan van de Koerden altijd hebben ontkend en tevens de sterkste voorstanders zijn van een gedwongen assimilatie van de Koerden, kregen geen voet aan de grond in het oosten en zuidoosten van Turkije.

De verkiezingen voor burgemeesters en gemeenteraden werden gezien als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de uit de politieke islam voortgekomen Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Vorig jaar ontsnapte de religieus geinspireerde partij op het nippertje aan een verbod door het hoogste gerechtshof. Zeker vijf mensen kwamen gisteren tijdens de verkiezingen om het leven. Bijna honderd mensen raakten gewond bij gevechten en schietpartijen tussen aanhangers van rivaliserende politici in het oosten en zuidoosten van Turkije.

Erdogan heeft beloofd dat hij na de verkiezingen grotere prioriteit gaat geven aan hervormingen die noodzakelijk zijn om toe te kunnen treden tot de Europese Unie. Onder andere het verder democratiseren en liberaliseren van de autoritaire grondwet, die in 1982 werd opgesteld door de militaire junta.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch