Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Bouwwoede aan de Bosporus

16 mrt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: FEM Business & Finance

Gaat de internationale kredietcrisis aan Turkije voorbij? Niet echt. Maar de banksector krijgt wel minder harde klappen dan in Europa en in Amerika, omdat bij de zware financiele crisis van 2001 de rotte appels werden verwijderd en de regels onder regie van het IMF strak werden aangehaald. Bovendien zijn er weinig Turkse banken die zich hebben bezondigd aan het opnemen van Amerikaanse rommelhypotheken in hun portefeuilles.

gecekondu
Ook in Turkije vallen er klappen; van de auto-industrie en het toerisme tot de exportsector en het inkrimpen van de binnenlandse markt. De werkloosheid is al boven de 12 procent. En de onderhandelingen met het IMF voor een nieuwe lening van rond de $20 miljard zitten in het slop.
Er is echter een sector in Turkije die zich niets aantrekt van de recessie en tegen de klippen op groeit: de bouw van illegale woningen. Dat blijkt wanneer ik met de bus door de rafelranden van Istanbul rijd, op weg naar het kantoor van het ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ voor de verlenging van mijn ziekenfondsbewijs.

Overal zie ik betonvlechters, timmermannen, metselaars, loodgieters en klusjesmannen van allerlei soort druk in de weer om huizen te bouwen of verdiepingen toe te voegen aan bestaande huizen. Illegale huizen.
De reden van deze bouwexplosie? De komende verkiezingen van 29 maart, wanneer er overal in Turkije niet alleen gemeenteraden maar ook burgemeesters worden gekozen. Iedereen weet dat de bouwinspecties in opdracht van de burgemeesters alles door de vingers zien in de hoop meer stemmen te krijgen. De ontelbare gelukszoekers uit de provicie, die blijven toestromen naar de grote steden, hopen dat het dit jaar weer net zo zal gaan als in het verleden ging. Dat de regering een amnestie afkondigt voor illegaal gebouwde huizen en de ‘krakers’ een eigendomsbewijs voor hun perceel krijgen tegen een geringe afkoopsom.

Zo ging het sinds 1948 steeds weer. Opeenvolgende regeringen namen negentien maal een amnestiewet aan voor huizen die zonder vergunning waren gebouwd op grondgebied dat aan de staat toebehoorde. Meestal vlak voor de verkiezingen.

Uit de officiele statistieken blijkt dat 40 procent van de huizen, kantoren, winkels en werkplaatsen in de hoofdstad Ankara illegaal is gebouwd. In de havenstad Izmir gaat het om 60 procent. En in Istanbul, het economische en culturele centrum van Turkije, zijn zelfs twee op de drie gebouwen zonder vergunning opgetrokken. En dat terwijl Istanbul in een regio ligt waar aardbevingen geen zeldzaamheid zijn.

Oppositiepartijen als de Republikeinse Volkspartij (CHP) beschuldigen de regerende AK partij van premier Erdogan al van praktijken die ‘erger zijn dan in Afghanistan’. Gemeenten die in handen zijn van de regeringspartij zouden eigendomsbewijzen in ruil voor geld in het vooruitzicht stellen voor illegale huizen. Dat zou me niets verbazen, want dat deden partijen als de CHP in het verleden ook. ‘Burasi Türkiye’ zeggen de Turken in dit soort gevallen – ‘dit is nou eenmaal Turkije’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch