Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hoogtemeter ramptoestel was al gerepareerd

7 mrt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Door Marc Guillet en Jeroen de Vreede

Amsterdam/Istanbul – Piloten van Turkish Airlines hebben al op 5 februari gemeld dat er problemen waren met de linker hoogtemeter van de Boeing 737-800 die vorige week neerstortte bij Schiphol.

image_1_for_turkish_airlines_plane_crash_in_amsterdam_gallery_6427919752
Dat bevestigt Turkish Airlines. ,,Na de melding op 5 februari is onmiddellijk actie ondernomen en het probleem werd verholpen,” aldus de woordvoerder. ,,Het laatste reguliere onderhoud aan het toestel werd gepleegd op 19 februari.”


Het toestel heeft sindsdien nog acht vluchten gemaakt. Volgens de vluchtdatarecorder hebben zich in die laatste acht vluchten tot twee maal toe opnieuw storingen voorgedaan met de meter.

Omdat deze nieuwe haperingen niet zijn opgemerkt of gemeld, ging de luchtvaartmaatschappij ervan uit dat de problemen waren opgelost. ,,In dat tijdsbestek waren er geen meldingen meer van problemen met de hoogtemeter.” Op 25 februari stond een nieuwe storing aan de basis van de fatale crash bij de Polderbaan van Schiphol.

De woordvoerder wil niet zeggen of de problemen van 5 februari ook zijn gemeld aan Boeing. Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben de afgelopen maanden problemen met de meter gerapporteerd bij Boeing.

Het bedrijf heeft daarop op 11 februari een memo rondgestuurd aan gebruikers van 737-toestellen. Het memo, ontdekt door BNR Nieuwsradio, meldt dat de haperingen mogelijk verband houden met binnendringend vocht in de meter.

Boeing adviseert de hoogtemeters regelmatig te controleren op roest en zegt dat het niet gaat om een waarschuwing, maar om een verzoek problemen te melden.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch