Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Waar is Yonca?

6 mrt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Altijd zie ik Yonca in onze wijk Kadiköy rondhangen. In de afgelopen natte en winterse maanden op slippers of sandalen, maar in de lange zomer soms ook op blote voeten. Met haar broers en zusjes Nermin, Mustafa, Ismail en Tolga tussen het winkelende publiek. In de buurt van onze levendige en kleurrijke bazaar waar groente, fruit, olijven, kruiden en verse vis worden verkocht. Of op de kade waar de veerboten aanmeren van de Europese kant van Istanbul of de Prinseneilanden en waar zigeunervrouwen bloemen verkopen.
yonca
De kinderen scharrelen op straat wat geld bij elkaar door op de darbuka te trommelen en liedjes te zingen en met de verkoop van papieren zakdoekjes en kauwgom.

Hun vader, Sezgin, verdient zijn brood als straatmuzikant. Samen met zijn broer en neef zie ik ze vaak spelen. In het begin van de avond staan ze ergens en ze hebben altijd veel bekijks. Velen geven hen wat kleingeld. Later op de avond trekken met hun opzwepende zigeunermuziek langs de talloze restaurantjes in onze wijk. Soms boeken ze bescheiden succes met optredens op televisie.

Sezgin is een bijzondere man. Hij drinkt niet, rookt niet en is erg zorgzaam voor z’n kinderen. Zijn vrouw heeft het gezin in de steek gelaten voor een andere man. Maar

Sezgin is nog steeds gek op haar, zij blijft zijn grote liefde.

Bijna twee weken geleden kreeg de in Istanbul werkende fotograaf Arjen Zwart, die de levensloop van het gezin al sinds 2001 volgt voor een fotoproject, een alarmerend telefoontje van vader Sezgin. “Hij vertelde mij dat hij zijn 14-jarige dochter Yonca als vermist bij de politie heeft opgegeven.” Zwart, die Yonca al kent sinds ze 7 jaar was, noemt haar een verlegen en gevoelig meisje.

De politie is ingeschakeld, maar we hebben er weinig vertrouwen in dat ze er echt mee bezig zijn. “Het zijn toch maar zigeuners” hoor je vaak.

Bekend is dat Yonca soms omgang had met een jongen uit een criminele familie die onder meer  leeft van inbraak. Die famile dwingt kinderen te bedelen en is nogal geweldadig als de opbrengsten terleurstellend zijn.

Er is contact geweest tussen vader Sezgin en leden van deze familie, die toegeeft dat ze bij hen is maar haar niet meer willen uitleveren. Ze zeggen dat ze nu ergens in Samsun verblijft. Ik deel de zorgen van de vader en van Arjen. We zijn bang dat Yonca misbruikt wordt of wordt gedwongen tot diefstal, bedelen of prostitutie.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch