Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turk is altijd trots, maar nooit schuldig

6 mrt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Door Marc Guillet en Alex Veldhuijzen
Istanboel/Den Haag – ‘Iedereen heeft schuld behalve Nederland,’ was de kop van Hürriyet, een van de grootste Turkse kranten. fft5_mf128346

Het was de reactie op de conclusies van Pieter van Vollenhoven dat de Turkse piloten van de neergestorte Boeing te laat ingrepen en dat een van de hoogtemeters defect was.
De felle reacties weerspiegelen de Turkse volksaard, die veel nationalistischer is dan de Nederlandse. Toen de Turkse vliegmaatschappij Onur Air in 2005 een vliegverbod kreeg, kopte een Turkse krant: ‘Europese kruistocht tegen Turken begonnen’. Algemeen ging men in Turkije uit van een complot.

Kruidenier Mehmet (59) ziet weinig verbetering. ,,Na de nucleaire ramp in Tsjernobyl stonden onze politici aan de kust van de Zwarte Zee en dronken thee die door radioactiviteit was besmet. Ze zeiden ‘er is geen probleem, iedereen kan deze thee drinken’. Nu sterven er in dat gebied jonge mensen aan kanker. Waar zijn de verantwoordelijken van toen? Nergens. Het verbaast me niets als het rampvliegtuig technische mankementen vertoonde. Maar opnieuw zullen de verantwoordelijken niet worden gestraft.”

Lilly Sprangers, directeur van het Turkije Instituut, noemt Turkish Airlines de Nederlandse Spoorwegen van Turkije. “Het is van iedereen en iedereen reist ermee. Aan dat bedrijf kleeft heel veel trots. Je mag het noemen in het rijtje van het volkslied en de vlag. Een mogelijke pilotenfout is dan ook een nationale schande.”

Bij Turken staat grote trots en een superioriteitsgevoel vaak op de voorgrond. De staatsideologie presenteert via het onderwijs een beeld van Turkije als een perfect land en van de Turken als een superieur ras. In het voorwoord van de grondwet staat: ‘Tegen het Atatürkse nationalisme kan geen enkele ideologie op’.

Elke maandagochtend beginnen scholieren met een vast ritueel: als militairen staan ze in rijen opgesteld, ze zingen het volkslied en ze dreunen de plechtige belofte op om een model-Turk te zijn. Ze zeggen massaal: ‘Ik houd meer van mijn land en mijn volk dan van mijzelf’. En ze eindigen met: ‘Wat ben ik blij te mogen zeggen dat ik een Turk ben’.

Het recht kritiek te hebben op de staatsinstellingen en op de Turkse identiteit wordt door het wetboek van strafrecht aan banden gelegd. Vaderlandsliefde wordt door leerkrachten niet uitgelegd als burgerzin, tolerantie en respect voor ‘de ander’, maar voorgekauwd als een ophemeling van alles wat Turks is.

Leerlingen krijgen oude stereotypen ingeprent, zoals ‘de enige vriend van een Turk is een Turk’ en de bezwering dat Turkije wordt omringd door vijanden. Generaals en andere ultranationalisten geloven heilig dat het Westen complotten smeedt om Turkije te verdelen onder Koerden en Armeniers.

Een probleem met een Turks vliegtuig in Nederland ontaardt daardoor als snel in een grimmig potje verbaal geweld. Turkije Instituut-directeur Sprangers verklaart dat vanuit het cultuurverschil. “Turkije heeft een schaamtecultuur en Nederland een schuldcultuur. Als je bij ons schuld bekent, ben je ervanaf. In Turkije is dat ondenkbaar. Bij Turken is er alles aan gelegen de schuld elders neer te leggen.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch