Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oomen bedreigd door Armeniers

4 mrt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Vijf vragen aan Europarlementslid en Turkije-rapporteur Ria Oomen-Ruijten (CDA) over dreigementen aan haar adres door de Armeense lobby, waarvan zij melding maakte in het actualiteitenprogramma ‘European Desk’ van een Turkse tv-nieuwszender.

Vanwaar die dreigementen?
“Armeense lobbyisten kritiseren mij omdat ik in hun ogen niet hard genoeg ben tegen Turkije. Ik gebruik de term ‘genocide’ niet in mijn rapport over Turkije en daar zijn ze boos over”.

Wat houden die dreigementen in?
“Ik krijg allelei e-mails. Daarin schrijven zij dat ze bij de komende verkiezingen in juni voor het Europees Parlement alles in het werk zullen stellen om te voorkomen dat ik voor een nieuwe periode word herkozen”.

Wat vindt u daarvan?
“Nou daar raak ik niet van onder de indruk. Ik geef uiteraard niet toe aan dergelijke druk. Ik heb een kritisch maar fair voortgangsrapport geschreven over de hervormingen in Turkije dat ik op 11 maart zal verdedigen in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Het belangrijkste is niet het openen van nieuwe onderhandelingshoofdstukken met Turkije, maar dat het echt de beloofde hervormingen gaat uitvoeren”.

Wat is precies het verwijt van de Armeense lobbyisten?
“Zij willen dat ik moet doen wat zij vinden en dat is de gebeurtenissen van 1915 bestempelen als ‘genocide’. Ik zeg tegen hen ‘jullie in de diaspora moeten je wat meer bekommeren om hoe de Armeniers in Armenie leven en daar verbetering in brengen’.”

Is dat de weg vooruit?
“Zeker. Daarom verwelkom ik ook het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül vorige zomer aan de Armeense hoofdstad Jerevan. Beide landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen en de grens tussen deze buurlanden is sinds 1993 gesloten. Ik pleit ervoor dat de grens opengaat. Dat zou een belangrijke stap zijn voor het normaliseren van de betrekkingen en het verbetren van de levensstandaard van de Armeniers”.

Reageren
*