Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Routinevlucht naar Amsterdam wordt rampvlucht

26 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

ISTANBUL – Huilende, ongeruste en in shock verkerende familieleden van de nabestaanden en gewonde passagiers van vlucht TK 1951 naar Schiphol kunnen het nieuws nog steeds niet bevatten. Wat een routinevlucht was van Istanbul naar Amsterdam veranderde gisterochtend in een nachtmerrie. Het passagiersvliegtuig brak bij de landing in drie stukken. Negen van de 135 inzittenden vonden de dood en ruim 50 anderen liepen lichte tot zware verwondingen op. Drie medewerkers van het Nederlandse consulaat hielpen familieleden die gistermiddag met een gratis vlucht naar Schiphol konden reizen. De strenge procedure voor het verkrijgen van een visum was in verband met de ramp opgeschort. thy1

Op de Atatürk luchthaven van Istanbul gaat het dagelijkse toerismeverkeer gewoon door, alsof er niets gebeurd is. Ook Candan Karlitekin, de ceo van Turkish Airlines, doet aanvankelijk alleen maar geruststellende uitspraken. ‘Er zijn geen doden. We hebben alle dossiers van het onderhoud van het toestel nagekeken en er was geen enkel probleem. Er zijn alleen 20 gewonden gemeld’.
In het hoofdkantoor van Turkish Airlines, op vijf minuten lopen van de vertrekhal van het Atatürk vliegveld, wordt in allerijl een crisiscentrum ingericht. Daar, afgeschermd voor de media, spelen de echte drama’s zich af. Familieleden van de 135 inzittenden kampen met een martelende onzekerheid over het lot van hun geliefden. De drie piloten zijn volgens de eerste berichten om het leven gekomen. Van de andere zes staat de identiteit noch de nationaliteit vast.

Hoewel Turken de ernst van problemen graag ontkennen of met allerlei argumenten proberen toe te dekken, moet premier Erdogan al na enkele uren erkennen dat er doden zijn gevallen in Amsterdam. ‘Ik wens de gewonden alle beterschap en condoleer de nabestaanden van de overledenen’.

De vader van gezagvoerder Tahsin Arisan (55) was niet in staat iiets te zeggen. Hij was in shock. Zijn zoon was getrouwd, en laat ook twee kinderen achter. Hij werd opgeleid in de Turkse luchtmacht, waar hij in 1976 zijn brevet haalde. Sinds 1996 werkte hij voor Turkish Airlines. Door collega’s wordt hij omschreven als een van de beste piloten. Hij werkte ook als instructeur voor leerling piloten.

Een van de gelukkigste Nederlanders in Istanbul was gisteren Peter Blok. Hij had een ticket voor de rampvlucht, maar de avond ervoor ‘was ik stevig aan het drinken met mijn vrienden en ik miste mijn vlucht’, zo zei hij tegen het Turkse persbureau DHA. ‘Ik cancellede mijn vlucht en heb een ticket voor een KLM vlucht gekocht’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch