Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Begrafenis voor grootste meer van Turkije

24 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – ‘Gesloten wegens begrafenis’ stond er overal op de deuren van winkels in het Turkse stadje Tatvan. De winkeliers begaven zich onder leiding van imam Sinan Aygül naar de oever van het stinkende Van meer en begonnen daar aan de traditionele islamitische gebeden van een begrafenisdienst.

van_golu_11Het was een ludiek protest waarmee burgers van Tatvan uiting gaven aan hun woede en frustratie over het ‘sterven’ van het grootste meer van Turkije. Dat is ten dode opgeschreven door aanhoudende vervuiling en de onwil van lokale politici om hun beloften voor het redden van het meer waar te maken.


Door grootscheepse vervuiling en verwaarlozing, onder meer door vuilstort van burgers en bedrijven, is al de helft van de oevers van het meer onleefbaar voor mens en dier.

Zwemmen in het meer is gevaarlijk voor de gezondheid.

Het op ruim 1700 meter boven zeeniveau gelegen meer is het op vier na grootste van Europa en een van de grootste meren ter wereld zonder natuurlijke uitgang voor het water. Het wordt gevoed door diverse riviertjes uit de omliggende bergen. Het niveau van het water blijft gelijk door de enome verdamping in de lange zomermaanden. Daardoor is het zoutgehalte van het water hoog.

Er kan slechts een soort vis leven in dit bij de Iraanse grens gelegen sodameer: de parelkleurige poon, die nergens anders in de wereld wordt gevonden. Deze vis wordt met uitsterven bedreigd door overbevissing.

Professor Mustafa Sari, die al jaren betrokken is bij het redden van de unieke vis, zegt dat de vervuiling blijft toenemen door de onverschilligheid van de bedrijven en huishoudens. “Ze denken dat het meer te groot is om echt vervuild te raken”. Volgens hem ‘moeten waterzuiveringsinstallaties worden verbeterd, moet niet-huishoudelijk afval worden gescheiden voor hergebruik en moeten er boetes komen voor vervuilers’.

“Wij ontwikkelen lesmateriaal om leerlingen en hun ouders bewust te maken van de gevaren van milieuvervuiling, maar het is aan de lokale politici om beslissingen te nemen tegen de vervuilers”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch