Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hof: Turken geen visa meer nodig

21 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turken die om zakelijke redenen EU-lidstaten bezoeken, hebben geen visa meer nodig. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het hof oordeelde in het voordeel van twee Turkse truckers die de zaak hadden aangespannen uit protest tegen de Duitse wetgeving die bepaalt dat zij geen vracht het land mochten binnenbrengen zonder vooraf een Duits visum te hebben gekregen in Turkije. Dat is niet alleen een tijdrovende en kostbare zaak. Het gaat bovendien in tegen de verdragbepalingen die Turkije en de toenmalige Europese Economische Gemeenschap (EEG) al in 1970 hebben gesloten, zo bepaalde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Het zogeheten ‘Aanvullende Protocol bij de Associatieovereenkomst tussen Turkije en de EEG’ werd in januari 1973 van kracht in Duitsland.

Het Protocol bepaalde dat landen die de overeenkomst hadden geratificeerd geen nieuwe beperkingen mochten opleggen aan de vrijheid van Turken om diensten aan te bieden en bedrijven te vestigen in de betreffende EEG-landen. Sindsdien zijn de regels voor Turken die naar Duitsland – en andere EU-landen willen komen – steeds strenger geworden.

Mehmet Büyükeksi, de voorzitter van de Federatie van Turkse Exporteurs, verwelkomde het vonnis van het Europese Hof. Turkse exporteurs en ondernemers kunnen vanaf nu vrij reizen naar EU-landen, zo zei hij. “Hiermee een belangrijk obstakel voor het bevorderen van de handelsrelaties en voor het bezoeken van beurzen en vergaderingen uit de weg genomen”.

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) versoepelde november vorig jaar het visumbeleid voor Turkse ondernemers die een goede reputatie hebben bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Die zijn voortaan gevrijwaard van een tijdrovende visumaanvraag en krijgen een voorkeursbehandeling met de naam ‘De Oranje Loper’.

Daarmee kwam de bewindsman tegemoet aan een al jaren bestaande ergernis en vaak geuite klacht van Turkse ondernemers, dat zij voor elk bezoek aan Nederland stapels documenten moeten overhandigen. Een tijdrovende hindernis voor het zaken doen met Nederland. Ondernemers uit Nederland die Turkije bezoeken, kunnen bij aankomst in Turkije aan een loket bij de paspoortcontrole simpel een visum kopen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch