Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oosterse muziek met een mystieke klank

18 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De Turkse popzangeres Funda Arar geeft zondag 22 februari in de Doelen in rotterdam haar eerste Nederlandse concert. Met hits als ‘Arap Saçi’, ‘Camdan Kalp’ en ‘Benim Için Üzülme’. Maar ook folk songs (türkü’s) en populaire arabesk smartlappen.

Turkse zangeres Funda ArarFunda Arar (33) is een rijzende ster aan het Turkse popfirmament. In 2006 verkoos Hürriyet, een van de grootste dagbladen van Turkije, haar tot de beste vrouwelijke artiest. Ze kijkt uit naar haar eerste bezoek aan Nederland. “Ik wilde altijd al naar Nederland als toerist, maar het kwam er nooit van. Ik ben erg benieuwd”.

Wat zijn je verwachtingen?
“Koud weer. Regen, sneeuw. Ook mooie historische gebouwen en natuurlijk coffee shops”, zegt ze hard lachend. “Ik heb gehoord dat er hippe clubs zijn. Ik ben benieuwd naar de muziek. We hopen een paar dagen te blijven”.

Hoe zou je jouw muziek willen omschrijven voor degenen je nog niet kennen?
“Voor hen zal mijn muziek mystiek klinken. Vooral de Turkse folk en soefimuziek zal hen meevoeren naar onbekende plaatsen en sferen. Als ze niet gewend zijn aan muziek uit het Midden-Oosten zullen ze zich na mijn concert verrijkt voelen. Muziek heeft geen taal, religie of ras.”

Behalve popzanger Tarkan met zijn Engelstalige cd ‘Come Closer’ uit 2006 en ‘Every Way That I Can’, het winnende liedje van het Eurovisie songfestival  in 2003 van Sertab Erener, zijn er weinig Turkse artiesten die internationaal aan de weg timmeren. Zit dat er wel aan te komen?
“Dat zou ik wel willen. Het zou goed zijn als Turkse musici internationaal bekend zouden worden, want we hebben zeer getalenteerde musici, componisten en zangers. Misschien is er onvoldoende steun. Het is een heel moeilijke markt, vooral door het downloaden via internet. In 2007 werden er in totaal nog 17 miljoen albums in Turkije verkocht. In 2008 slechts 8 miljoen stuks. Wat een gruwelijke realiteit. Daarnaast is er sprake van een verkeerde mentaliteit in Turkije van zo veel mogelijk geld in zo kort mogelijke tijd willen verdienen.”

Misschien onderschatten Turken hun eigen muziek?
“Ik ben bang dat je daar gelijk in hebt. We leven in Turkije in een groot mozaiek van culturen. Er leefden hier vele beschavingen en die hebben bijgedragen aan onze eigen cultuur. We kunnen alleen maar onze plaats veroveren in de internationale wereld van de muziek als we daar gebruik van maken”.

Wat zijn de plannen voor de komende jaren?
“Ik wil een album maken met louter zelfgeschreven songs. Onder andere met een jazz sound, maar zonder onze eigen folkloristische elementen te negeren en ook gebruik te maken van de traditione türkü-muziek. Dat album wordt een weerspiegeling van mijn emotionele wereld. Mensen vinden mij een gesloten karakter. Ik ben ook niet iemand die gemakkelijk iets over zichzelf bloot geeft. Maar met dat album wil ik mijn innerlijke wereld met mijn fans delen. Daarna ga ik een cd opnemen met het Berliner Philharmoniker.”

De mezzosopraan noemt de liedjes die ze schrijft, produceert en zingt ‘meer klassiek dan echt pop’. “Ik denk dat mijn albums en songs een langere levensduur hebben. Mijn eerste album Sevgilerde  uit 2000 wordt nog steeds verkocht. Dat betekent dat ik muziek maak met een lange houdbaarheidsdatum. Ik denk niet dat ik simpele en gemakkelijk te consumeren albums uitbreng. Dat is het verschil met anderen”.

Paspoort:
Geboortedatum en -plaats: 8 april 1975 in Ankara.
Loopbaan: Na het conservatorium in Istanbul, waar ze zich specialiseerde in mandoline, bracht ze haar eerste album uit ‘Sevgilerde’ in 2000, dat een grote hit werd. Inmiddels heeft ze zes cd’s op haar naam staan. Begin maart volgt de nieuwste.
Privé: getrouwd, geen kinderen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch