Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

PKK bedreigt medewerkers Koerdische tv

11 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – Koerdische zangeressen, intellectuelen en andere medewerkers van de Koerdische tv-zender TRT-6 worden volgens Turkse media bedreigd door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Deze roept hen op niet langer mee te werken aan de Turkse staatszender en dreigt met maatregelen tegen degenen die geen gehoor geven aan de intimidatiecampagne van de PKK.

De links-radicale PKK noemt de nieuwe 24-uurszender, die op 1 januari de lucht inging, een vorm van psychologische oorlogsvoering tegen nationalistische Koerden en hun streven naar erkenning van de Koerdische taal en cultuur.


In Turkije, in Nederland en in andere West-Europese landen worden Koerden volgens de Turkse media onder druk gezet niet naar de zender te kijken. De PKK heeft in Europa een verklaring uitgegeven waarin staat dat kijken naar de Koerdisch-talige zender ‘verraad’ is. “Geen enkele Koerd die zichzelf ziet als een Koerd en daar trots op is, zou moeten meewerken aan deze zender of deze op enigerlei manier steunen”, aldus de verklaring.

De Koerdische popzangeres Rojbin, die meewerkt aan de programma’s op TRT-6, heeft gemeld dat ze bedreigingen heeft ontvangen. Ze zei echter dat ze zich niet laat intimideren en doorgaat met haar werk bij de eerste Koerdisch-talige tv-zender in Turkije.

Als gevolg van de dreigementen is de zender er tot nu niet in geslaagd veel Koerdische artiesten aan zich te binden. Alleen de zangeressen Rojbin en Nilüfer Akbal presenteren een show. Andere artiesten krijgen van de PKK te horen dat zij geen concerten meer kunnen geven in Europa als ze meewerken aan TRT-6.

Koerdische politici in het Koerdische zuidoosten van Turkije kritiseren de zender als een verkiezingstruc van premier Erdogan om bij de verkiezingen van eind volgende maand stemmen weg te kapen bij de Koerdische partij DTP.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch