Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken boycotten ‘islamitisch’ bankbiljet

10 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Nationalistische Turken zijn een boycotcampagne gestart tegen een nieuw bankbiljet, omdat het ‘islamitisch’ zou zijn en de principes van de republiek van Atatürk zou ondergraven.

fatma-aliye3Turkije kreeg op 1 januari nieuwe bankbiljetten. Op het biljet van 50 lira staat de moslim feministe en romanschrijfster Fatma Aliye afgebeeld en dat leidt tot felle protesten van nationalisten. Op Facebook hebben al 160.000 verontruste Turken zich georganiseerd in een internetgroep met als slogan ‘Wij willen deze vrouw, een vijand van Atatürk, niet op onze bankbiljetten’.

Een van de nationalisten schrijft wat hij doet om het gebruik van het biljet van 50 lira tegen te werken. “Elke keer wanneer ik geld uit de muur haal en ik ontvang 50 lira biljetten ben ik verguld, want het geeft me de mogelijkheid het bankgebouw binnen te stappen en luid en duidelijk te vragen om het te wisselen tegen kleinere coupures. Meestal krijg ik applaus van andere klanten. En kruideniers bij mij in de buurt weigeren biljetten van 50 lira in ontvangst te nemen”.

De religieus geinspireerde regering van premier Erdogan heeft volgens de nationalisten bewust een aanhangster van de islamitische hoofddoek en tegenstandster van de kledinghervormingen van Atatürk op het bankbiljet gezet.

“De sjari’a (islamitische wet) wordt langzaam ingevoerd”, zo waarschuwt een van de nationalisten op Facebook. “Word wakker!”.

Aliye werd in 1862 in Istanbul geboren, mocht niet naar school en leerde zichzelf lezen, schrijven en Frans. Ze trouwde toen ze 17 was en kreeg vier kinderen. Pas na tien jaar kreeg ze toestemming van haar echtgenoot om te werken als vertaalster en schrijfster. In haar romans uitte ze kritiek op de onderdrukking van vrouwen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch