Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije onderhandelt over vrijlating Israelische soldaat

9 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – Turkse diplomaten onderhandelen in de Syrische hoofdstad Damascus met leiders van Hamas over de vrijlating van de in juni 2006 ontvoerde Israelische soldaat Gilad Shalit. art_gilad_shalit_gi1

Zowel CNN-Türk als aan van de grootste kranten van Turkije Hürriyet maakten melding van de geheime gesprekken.

Het prestige van Turkije onder de Palestijnen is fors toegenomen nadat premier Erdogan het Israelische offensief in Gaza kritiseerde en ruim een week geleden in Davos boos wegliep na een ruzie met president Peres.

Volgens speculaties in de Turkse media zou Shalit mogelijk morgen worden vrijgelaten om de Israelische verkiezingen te beinvloeden ten gunste van Kadima-leider Tzipi Livni. De verkiezingen zouden volgens de opiniepeilingen worden geworden door oppositieleider Netanyahu.

Pemier Olmert wil de vrijlating van Shalit bewerkstelligen voor hij zijn post als eerste-minister opgeeft.

Shalit heeft de bombardementen van Israel op Gaza overleefd, zo heeft de vader van de ontvoerde soldaat te horen gekregen van de Franse president Sarkozy.

Zowel de vader als de zoon hebben tevens de Franse nationaliteit.

Hoewel hij geen directe berichten van zijn zoon had ontvangen, zei hij hoopvol te zijn ‘dat er iets staat te gebeuren’.

Sarkozy had een onderhoud met de Syrische president Bashar Assad en met twee Franse politici die naar Damascus waren gereisd voor een ontmoeting met de politieke leider van Hamas, Chaled Meshal.

De 19-jarige korporaal Gilad Shalit werd op 25 juni 2006 ontvoerd door Palestijnen die vanuit de Gazastrook een Israelische militaire post aanvielen. Israel reageerde met bombardementen en raketbeschietingen waarbij ruim 200 Palestijnen de dood vonden.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch