Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije zet oorlogsschip in tegen piraten

7 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkije heeft besloten een oorlogsschip te sturen naar de Golf van Aden om Turkse vrachtschepen te beschermen tegen piraten. Het gaat om het fregat Giresun met 250 manschappen aan boord plus een eenheid commando’s.giresun

Het besluit van het Turkse kabinet volgt kort nadat eerder deze week piraten het derde Turkse schip dat ze in gijzeling hielden vrijgaven.


“De bedreiging van onze vrachtschepen is zo ernstig dat het een negatieve invloed heeft op onze handel en economische belangen”, aldus het kabinetsbesluit.

Vorig jaar vielen zwaar bewapende piraten 111 schepen aan in de Golf van Aden. Ruim 40 werden gekaapt en hun bemanningen in gijzeling genomen. In ruil voor vrijlating van hun gevangenen streken de piraten tientallen miljoenen dollars op.

Het mandaat voor het Turkse oorlogsschip is een jaar. Het besluit van de Turkse regering zal volgende week in stemming komen in het parlement, waar de regering van premier Erdogan een grote meerderheid heeft.

Turkije is het enige moslimland dat lid is van de Navo. Oorlogsschepen van de Navo, waaronder Nederland, hebben van 24 oktober tot eind december schepen met 30.000 ton humanitaire hulp voor Samalie geescorteerd. De Navo-missie is daarna overgenomen door lidstaten van de Europese Unie onder de codenaam Atalanta. De vlootoperatie is de eerste in de geschiedenis van de EU en zal twaalf maanden duren.

Turkije, dat kandidaatlid is van de EU, zal in de Golf van Aden samenwerken met de EU-vloot, zo maakte het Turkse kabinet bekend.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch