Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turks ziekenhuis heeft medicijnen voor 4000 jaar

6 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties


Istanbul  – Een academisch ziekenhuis in Turkije had een wel heel extreme opvatting over het op peil houden van de voorraad medicijnen en medisch gereedschap.

medicine1

Het nieuwe bestuur van het Dicle Universiteitsziekenhuis in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir ontdekte dat er zoveel medicijnen en medisch gereedschap was ingekocht dat magazijnen uitpuilden en leslokalen en laboratoria waren volgepropt met voorraad.

Van Rapifen, dat wordt gebruikt als verdoving bij kortdurende operaties, was vorig jaar maar een dosis gebruikt terwijl er 4000 dosis van in voorraad zijn. “We hebben met andere woorden genoeg Rapifen voor de komende 4000 jaar”, aldus het hoofd van de chirurgen, dr. Sait Alan.

Het ziekenhuis heeft 2,4 miljoen latex handschoenen in voorraad en er waren er nog 1 miljoen in bestelling. Van Karvezit, dat wordt gebruikt tegen hoge bloeddruk, is er nog een voorraad voor de komende 152 jaar.

Veel van de medicijnen zijn al over de houdbaarheidsdatum heen. Zeker 14.000 dozen met medicijnen en 8.500 stuks medisch gereedschap zullen moeten vernietigd. “Het is moeilijk de totale schadepost te becijferen, maar het gaat zeker om miljoenen”, zo zei dr. Alan.

De normale procedure is dat er aan het eind van het jaar wordt gekeken hoeveel er van een bepaald medicijn is gebruikt in de voorgaande twaalf maanden en dat op grond daarvan voor 10 procent meer of minder wordt ingekocht. “Dat gebeurde hier niet”, aldus de chirurg. “In plaats van bijvoorbeeld honderd dozen medicijnen werden er tien keer zoveel besteld”.

Het openbaar ministerie in Diyarbakir heeft een onderzoek aangekondigd naar het bizarre inkoopbeleid.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch