Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan onthaald als de ‘Veroveraar van Davos’

3 feb
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties


Istanbul – De banden tussen de ‘strategische partners’ Turkije en Israel zullen geen grote schade oplopen van de verbale clash tussen premier Erdogan en de Israelische president Peres tijdens een verhit debat over Gaza.

De Turkse politicus liep boos van het podium af bij het World Economic Forum in het Zwisterse Davos na een aanvaring met Peres, maar Erdogan kent de grenzen van zijn anti-Israelische uitlatingen. Vooral op het gebied van militaire samenwerking, spionage en handel is er sinds 1994 een stevige band gegroeid tussen de joodse staat en een van de belangrijkste moslimlanden in de regio.

De levering van Israelische militaire hardware aan Turkije beliep in 2007 circa 2 miljard dollar. En de Israelische luchtmacht mag gebruik maken van het Turkse luchruim voor oefenvluchten.

Toen de oppositie in het parlement van Erdogan enkele weken geleden eiste dat het de banden met Israel zou verbreken, motiveerde Erdogan zijn weigering met de uitspraak: “Wij leiden hier geen kruidenierszaak, maar de Republiek Turkije”.

Duizenden van zijn aanhangers verwelkomden hem gisteren bij terugkeer uit Davos als een held. Ze zwaaiden met Turkse en Palestijnse vlaggen en scandeerden ‘Turkije is trots op u’. Op een van de spandoeken stond ‘Leve de Veroveraar van Davos’.

Turkse en Israelische media speculeren over de reden waarom Erdogan opnieuw zulke felle kritiek heeft op Israel en opkomt voor Hamas zonder haar terrorrisme te veroordelen. Turkije is niet alleen een NAVO-bondgenoot en kandidaatlid van de EU, maar sinds begin dit jaar ook voor twee jaar lid van de Veiligheidsraad en bemiddelde vorig jaar nog tussen Israel en Syrie.

Zagen we in Davos de ‘oude’ Erdogan? De fundamentalist die in het recente verleden ook tegen Israel en pro-Hamas was? Of speelt deze politieke straatvechter een spel met de pro-Palestijnse emoties van de Turkse kiezers? Dat laatste ligt het meest voor de hand, denken analisten. Eind maart zijn er weer verkiezingen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch