Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse premier woedend op Israels president Peres

31 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – De Turkse premier Erdogan heeft voor een volle conferentiezaal in Davos een felle woordenwisseling gehad met de Israelische president Peres. Met een rood aangelopen gezicht van woede verliet de Turkse politicus het podium na de verbale botsing met Peres.

Beiden waren als sprekers uitgenodigd tijdens het World Economic Forum. Nadat president Peres een gepassioneerde monoloog had gehouden ter rechtvaardiging van het Israelische offenfief tegen Hamas in de Gazastrook wilde Erdogan daarop reageren. Hij werd echter de mond gesnoerd door de voorzitter van het panel.

Erdogan beet Peres toe ‘Jullie vermoorden burgers’. Daarop stak Peres verwijtend een vinger op naar Erdogan en zei met stemverheffing dat Turkije hetzelfde zou hebben gedaan als er raketten waren neergekomen op Istanbul.

Erdogan had in zijn betoog Israel gekritiseerd wegens het afsluiten van Gaza dat hij ‘een open gevangenis’ noemde ‘geisoleerd van de rest van de wereld’. En hij wees op het hoge aantal doden van 1300, van wie meer dan de helft burgers waren.

Peres reageerde geemotioneerd en verhief zijn stem: “Waarom vuurden zij raketten af? Er was geen blokkade van Gaza. Er was nooit een dag van hongersnood in Gaza”.

Erdogan was de afgelopen weken een van de felste critici van het Israelische offensief in Gaza en noemde het doden van meer dan duizend Palestijnse burgers ‘een misdaad tegen de menselijkheid’.

Sinds 1994 is er sprake van een nauwe economische en militaire samenwerking tussen Turkije en Israel. Turkije is een van de weinige moslimlanden met diplomatieke en vriendschappelijke betrekkingen met Israel.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch