Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Joodse organisaties slaan alarm

26 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De vijf belangrijkste joodse organisaties in Amerika hebben een protestbrief geschreven aan de Turkse premier Erdogan over het groeiend antisemitisme in Turkije.


Erdogan was een van de felste critici van het Israelische offensief in Gaza en noemde het doden van meer dan duizend Palestijnse burgers ‘een misdaad tegen de menselijkheid’.


“Wij zijn er van overtuigd dat de verantwoordelijkheid voor het conflict ligt bij de terroristische groep Hamas en dat Israel het recht en de plicht heeft om gebruik te maken van het recht op zelfbescherming. Wij vinden echter dat meningsverschillen hierover geen uitingen van antisemitisme rechtvaardigen in Turkije”, aldus de voorzitters van de joodse organisaties.

Het offensief in Gaza heeft allerlei anti-Israelische en anti-joodse gevoelens losgemaakt in Turkije. ‘Verboden toegang voor joden en Armeniers. Honden welkom’ stond er op diverse plaatsen in Turkije op borden geschreven. Trotse Turken lieten zich erbij fotograferen. In de populaire badplaats Antalya hingen diverse hotels bij de ingang borden met ‘Israelische toeristen zijn niet welkom’.

De kleine joodse gemeenschap in Turkije heeft verontwaardigd gereageerd op de antisemitische uitlatingen in Turkije
In de conservatief islamitische krant Vakit stond ‘jood is hetzelfde als terrorist’. Op billboards in Istanbul staan boodschappen als ‘Mozes, zelfs dit staat niet in jouw boek’. In de orthodox-islamitische wijk Fatih in Istanbul staat op muren geschreven ‘Israel heeft de technologie, maar Hamas heeft Allah aan zijn zijde”.
Op een van de synagogues in de stad Izmir stond het dreigement ‘Wij zullen jullie vermoorden’. In de buurt van de Grote Bazaar in Istanbul was een poster gehangen op de winkel van een joodse eigenaar. ‘Koop niet bij deze jood’ was de boodschap.

Sinds 1994 is er sprake van een nauwe economische en militaire samenwerking tussen Turkije en Israel. Turkije is een van de weinige moslimlanden met vriendschappelijke betrekkingen met Israel.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch