Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Aegon zet Ajax in Turkije in

22 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Aegon gaat de naamsbekendheid van Ajax inzetten om haar eigen brand name in Turkije te promoten. Dat heeft Alex Wynaendts, ceo van Aegon, gezegd in Istanbul tijdens de presentatie van de plannen van Aegon in Turkije.

Nieuwkomer Aegon is nog maar zes maanden actief op de Turkse markt en heeft als buitenlands bedrijf nog geen enkele bekendheid. De verzekeraar is sinds 1 juli 2008 de nieuwe hoofdsponsor van Ajax en wil met gebruikmaking van die bekende brand name een ‘gezicht’ krijgen tussen de vier grote Turkse ‘broers’ die 70% van de pensioenmarkt in handen hebben.

Aegon heeft ambitieuze groeidoelstellingen als onderdeel van de nieuwe strategie ‘Unlocking Aegon’s global potential’ in Turkije en andere opkomende markten in Centraal- en Oost-Europa, zo benadrukte Wynaendts. Het doel voor de komende vijf jaar is om de schaalgrootte in opkomende markten op te schroeven van de huidige 10% naar 15% tot 25%.

‘In de eerste plaats door organische groei, maar ook door additionele groei. Dat kan zijn door het aangaan van samenwerkingsovereenkomsten met distributeurs om producten te verkopen. En als er zich mogelijkheden aandienen en de voorwaarden acceptabel zijn, overwegen we ook acquisities, absoluut’.

‘Binnen vijf jaar willen we de vijfde plaats veroveren op de Turkse markt’, aldus Ugur Tozsekerli, de ceo van Aegon Türkiye.

Turkije is een snelgroeiende markt voor levensverzekeringen en pensioenen, zo benadrukte Wynaendts. Door de forse economische groei van de afgelopen jaren – van gemiddeld 7% –  de structurele economische hervormingen, alsmede de groeiende welvaart van de nieuwe, ambitieuze middenklasse is er een toenemende vraag naar levensverzekeringen, pensioenen en lange termijn spaar- en investeringesproducten.

Het bedrijf betrad in juli vorig jaar de Turkse markt met de overname van Ankara Emeklilik, het pensioenfonds van de Turkse politie.

Het land telt 74 miljoen inwoners. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Het heeft daarom een enorm groeipotentieel.

Turkije kampt al jaren met financieringsproblemen voor het staatspensioensysteem. Sinds 2003 zijn er in Turkije voor het eerst particuliere pensioenen toegestaan. De jaarlijkse groei van de particuliere pensioenfondsen was de afgelopen vier jaar gemiddeld 47%.

Aegon heeft inmiddels 60.500 pensioenfondsdeelnemers in Turkije en circa euro 35 miljoen aan beheerd pensioenvermogen. De particuliere fondsen zijn momenteel zeer beperkt van omvang, circa 1,2% van het bruto binnenlandse product; in de overige landen van de Oeso is dat gemiddeld 75%.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch