Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Moordkomplot tegen Turkse premier Erdogan ontdekt

21 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – De Turkse politie heeft bij een huiszoeking van een op de vlucht geslagen kolonel gedetailleerde plannen gevonden om premier Erdogan te vermoorden. De documenten, waaronder een plattegrond van de plaats waar Erdogan om het leven moest worden gebracht, werden aangetroffen in de omslag van de agenda van kolonel Mustafa Dönmez in Istanbul.

Uit de plattegrond blijkt dat volgens de samenzwering Erdogan moest worden doodgeschoten in een park 200 meter van zijn woning.

Kolonel Dönmez sloeg vorige week op de vlucht toen 37 verdachten van het terreurnetwerk Ergenekon in diverse steden werden gearresteerd. In de huizen van de verdachte kolonel in Ankara en Istanbul werden handgranaten, munitie en vuurwapens gevonden. Aan de hand van plattegeronden die de politie ontdekte bij andere verdachten kon de politie plastic explosieven, munitie voor Uzi pistoolmitrailleurs, anti-tank wapens, kalasjnikovs en andere wapens opgraven.

Volgens de aanklacht in het proces tegen de Ergenekon-verdachten probeerde het ultra-nationalistische netwerk chaos te zaaien door prominente Turken te vermoorden. Met de politieke chaos wilden zij het leger aansporen om de islamitische AKP-regering van premier Erdogan af te zetten en een militair bestuur in te stellen.

In plaats van bij de politie gaf kolonel Dönmez zichzelf aan bij het leger na twee dagen te zijn ondergedoken. De militaire autoriteiten weigerden hem in bescherming te nemen en droegen hem over aan de politie.

In de Turkse strijdkrachten heerst grote verdeeldheid en onrust over de aanhoudende arrestaties van beroepsmilitairen en oud-generaals. Vrijdag werd een gepensioneerde generaal aangehouden die in juli naar Moskou was gevlucht. Nooit eerder zijn zulke hoge militairen gearresteerd op verdenking van het smeden van een coup. Het leger heeft sinds 1960 vier staatsgrepen gepleegd. Daarvoor is geen enkele generaal door justitie ter verantwoording geroepen.

Onthullingen in de media over de verhoren en het gevonden bewijsmateriaal, alsmede beschuldigingen van een naar naar Canada gevluchte informant via de staatstelevisie hebben tot protesten geleid van de hoogste generaals. Een generaal die namens de  generale staf sprak liet weten dat ‘elementaire beginselen zoals een eerlijk proces, de rechten van de verdachten en onschuld tot het tegendeel bewezen is met voeten worden getreden’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch