Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zelfverbranding uit protest tegen Israel

15 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Uit protest tegen het militaire optreden van het Israelische leger in Gaza heeft een Turkse man zich op het drukste plein van Istanbul in brand gestoken.

protestIbrahim Ulusan (63) schreeuwde protesten tegen Israel op het Taksim plein, overgoot zich met benzine en hield een aansteker bij zijn kleding. Hij stond meteen in lichterlaaie.

Een politieagent greep een brandblusser uit een van de geparkeerde stadsbussen en wist de vlammen snel te doven.

Terwijl Ulusan met brandwonden werd afgevoerd naar een ziekenhuis bleef hij schreeuwen: ‘Palestina staat in brand. Daarom wil ik ook verbranden’. En ‘Naar de hel met Israel. Leve Palestina’.

De verontwaardiging in Turkije over Israel blijft groot. Op allerlei manieren wordt er geprotesteerd tegen het buitensporige bloedvergieten door Israel. In opdracht van het ministerie van onderwijs hebben 15 miljoen Turkse scholieren van de basisscholen en middelbare scholen een minuut stilte in acht genomen. Parlementsvoorzitters van 30 islamitische landen kwamen in Ankara bijeen voor een solidariteitsverklaring met de Palestijnen en een veroordeling van Israel.

Premier Erdogan bezocht tien Palesijnse gewonden bezocht in een academisch ziekenhuis in Ankara die volgens hem zwaar gewond raakten door Israelische fosforbommen. In een toespraak tot zijn fractie in het parlement verdedigde premier zijn harde woorden tegen bondgenoot Israel. “Ze zeggen dat mijn kritiek hard is, maar ik neem aan dat het niet zo hard is als fosforbommen of het vuur van tanks. Ik reageer als mens en als moslim”.

Van alle politieke leiders in de islamitische wereld is premier Erdogan een van de weinigen die Israel in zulke ondiplomatieke bewoordingen heeft gekritiseerd. Ook gisteren deed hij weer een beroep op de wereldleiders om een eind te maken aan het bloedvergieten. “Degenen die stilzwijgend toekijken naar deze agressie zullen zich voor de geschiedenis moeten verantwoorden”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch