Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse consumenten: ‘Boycot Israel wegens genocide in Gaza’

14 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De Consumentenbond van Turkije heeft opgeroepen Israelische producten te boycotten als ‘protest tegen de genocide in Gaza’. Miljoenen Turken zijn woedend over de bombardmenten van Israel op burgerdoelen en zijn niet van plan om het afslachten van Palestijnen te financieren, aldus Bülent Deniz, de voorzitter van de Turkse Consumentenbond.

In alle delen van Turkije zijn duizenden mensen de straat op te gaan om hun verontwaardiging te uiten tegen ‘de oorlogsmisdaden van Israel’. Vakbonden en andere organisaties hebben demonstraties gehouden met slogans als ‘Moordenaar Israel verlaat het Midden-Oosten’ en ‘Israel zal verdrinken in het bloed van de martelaren’.

First lady Emine Erdogan, de echtgenote van premier Erdogan, hield een solidariteitsbijeenkomst in het Four Season’s Hotel in Istanbul samen met koningin Rania van Jordanie, de vrouw van de emir van Qatar, en de first ladies van Azerbeidzjan, Syrie, Libanon en de dochter van de Libische leider Qaddafi. Zij zamelen geld in voor humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza.

De Turkse Consumentenbond heeft tevens opgeroepen Amerikaanse en Britse producten en bedrijven te boycotten, omdat de regeringen van die landen Israel steunen. De bond heeft een lijst opgesteld van ‘besmette’ producten en bedrijven.

Het gaat onder meer om Lay’s, Doritos, Cheetos, Hayat Su, Danone, Activa, Elite Cafe, Becel, Lipton, Calve, Knorr, Algida, Magnum, Carte D’or, Axe, Rexona, Signal, Dove, Omo, Domestos, Marlboro, Parliament, Lark, Muratti, Coca Cola, Pepsi Cola, Starbucks, McDonald’s en Burger King.

Honderden Turken hebben ook geprotesteerd in de Konya vallei waar gevechtsvliegtuigen van Israel regelmatig oefenvluchten houden. De demonstranten eisten van de regering dat zij elke samenwerking met Israel op gebied van militaire aankopen en uitwisseling van informatie van spionagediensten verbreekt.

Sinds 1994 is er sprake van een nauwe economische en militaire samenwerking tussen Turkije en Israel. Turkije is een van de weinige moslimlanden met vriendschappelijke betrekkingen met Israel.

Premier Erdogan heeft bemiddeld tussen Israel en Syrie. Zijn pogingen om een nieuwe wapenstilstand te bewerkstelligen tussen Israel en Hamas zijn op niets uitgelopen. Turkije, dat lid is van de Veiligheidsraad, zou zijn rol als vredesstichter onmogelijk hebben gemaakt, door de harde kritiek van premier Erdogan op de bombardementen van Israel op de Palestijnen in de Gazastrook.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch