Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hippe fietsen in conservatiefste Turkse stad

14 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De stad Konya, de conservatiefste stad in Turkije, gaat als eerste stad in de islamitische wereld ‘smart’ fietsen beschikbaar stellen aan het publiek om het gebruik van auto’s te ontmoedigen.

Konya, een stad met bijna 1,5 miljoen inwoners, wordt om zijn zwaar religieuze inslag wel de ‘citadel van de islam’ genoemd en is buiten Turkije vooral bekend als de laatste rustplaats van de grote mystieke dichter Mevlana en zijn dansende derwisjen.

Het witte fietsenplan maakt deel uit van het ‘groene’ beleid van het stadsbestuur om de luchtverontreiniging en de verkeerschaos te beteugelen. Burgemeester Tahir Akyürek maakte het plan bekend. Het moet begin volgend jaar van start gaan en het gaat 8 tot 10 miljoen euro kosten.

Langs de belangrijkste tram- en busroutes in de stad komen veertig fietshaltes. Degenen die een fiets willen huren kunnen gebruik maken van een speciale chipknipkaart om er een mee te nemen en deze later bij een andere fietsstalling weer in te leveren.

De fietsen zullen worden voorzien van een GPS-systeem. Zo kunnen de fietsen getraceerd worden. Wanneer er bij een bepaalde halte te weinig fietsen dreigen te komen, dan komen medewerkers van het fietsenplan in actie om het aantal fietsen weer aan te vullen.

De noodzaak om met particulier vervoer naar de haltes van het openbaar te gaan, zal voor een belangrijk deel afnemen door de beschikbaarheid van fietsen, aldus de burgemeester. “We willen dat de inwoners van Konya gewend raken aan het gebruik van de fiets, dat is ook van belang voor een gezondere levensstijl”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch