Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Hitler-tijdperk herleeft in Turkije’

12 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – De situatie in Turkije begint steeds meer te lijken ‘op het tijdperk van Hitler en Mussolini’. Op een politiestaat waar elke criticus van de regering bang is voor de klop op de deur.

Die zware beschuldiging is afkomstig van de Turkse vereniging van rechters en openbare aanklagers als reactie op de nieuwe golf van arrestaties van gepensioneerde generaals, academici en een voormalig hoofd van de eenheid bijzondere contra-terreur operaties van de nationale politie. Tijdens een huiszoeking werd bij de laatste een plan ontdekt voor de moord op twaalf bekende Turken, onder wie alevitische en Armeense leiders, kort voor de verkiezingen van eind maart. 


Gisteren werden een hoogleraar en een oud-kolonel aangeklaagd wegens lidmaatschap van de terroristische organisatie Ergenekon.
Allen zijn bekende critici van de huidige islamitische AKP-regering van premier Erdogan. Inmiddels zijn er ruim honderd prominente Turken gearresteerd op verdenking lid te zijn van het schimmige Ergenekon-netwerk dat dit jaar een staatsgreep zou willen plegen tegen de AKP-regering die in de zomer van 2007 met 47 procent van de stemmen werd herkozen. Zowel Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, als premier Erdogan staan op hun dodenlijst.
Het strafrechterlijk onderzoek naar Ergenekon dient te worden afgeschermd tegen politieke beinvloeding aangezien ‘Hitler en Mussolini de macht grepen met juridische middelen’, aldus Emin Agaoglu, hoofd van de vereniging van rechters en openbare aanklagers. Minister Shahin (Justitie) ‘dient zijn schaduw over de rechterlijke macht weg te nemen’, zo zei hij. Shahin reageerde onmiddellijk en beschuldigde de vereniging ervan zich te gedragen als een politieke partij.
Vrienden en geestverwanten van de verdachten in de politiek en de media beschuldigen de regerende AK partij van een ‘heksenjacht’ en een wraakactie tegen al degenen die in 1997 betrokken waren bij de militaire en juridische interventie tegen de regerende islamitische Welvaartspartij, de voorloper van de AK partij. Die partij werd met een militair ultimatum op een zijspoor gezet en later door het Constitutioneel Hof verboden.
De opwinding over de arrestaties en de groeiende polarisatie zijn begrijpelijk. Nooit eerder zijn zulke hoge militairen gearresteerd op verdenking van het smeden van een coup. Het leger heeft sinds 1960 vier staatsgrepen gepleegd. 
Liberale analisten noemen het proces een historische kans om de democratie in Turkije te consolideren. Oppositieleider Baykal verdedigt de Ergenekon-verdachten en moedigt de generaals aan opnieuw een staatsgreep te plegen ‘omdat de AKP het secularisme ondermijnt en er een regime a la Khomeiny voor in de plaats wil’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch