Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Historische doorbraak: Koerdische tv in Turkije

3 jan
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

Istanbul – Premier Erdogan heeft gisteravond een Turkse zender geopend die 24-uur per dag Koerdische tv-programma’s gaat uitzenden. De zender TRT-6 is onderdeel van de publieke omroep en zendt uit in het Koermanji, de taal die door 90 procent van de Koerden in het zuidoosten van Turkije wordt gesproken.
Het opmerkelijke initiatief is een historische doorbraak in een land dat decennia lang officieel het bestaan van Koerden ontkende. De staat noemde hen lange tijd ‘bergturken’ en het woord Koerd kwam volgens Turkse nationalisten van het geluid ‘krt, krt’ dat hun schoeisel in de winter maakte op bevroren sneeuw.
Vorige maand nog werd in de transcriptie van beraadslagingen in het parlement opgenomen dat een Koerdische afgevaardigde had gesproken in ‘een niet-bestaande taal’.
Turkse nationalisten beweren dat het Koerdisch een dialect is van het Turks. Taalkundigen hebben vastgesteld dat het een Perzische taal is.
Premier Erdogan beeindigde zijn toespraak bij de opening van de Koerdische zender met een zin in het Koerdisch: ‘TRT 6 ses bi xwer be’ (Dat TRT 6 heilzaam moge zijn).
EU kandidaat-lid Turkije komt met de start van de zender in het Koerdisch voor een deel tegemoet aan een van de belangrijke politieke criteria om toe te kunnen treden tot de EU: meer culturele rechten voor minderheden.
Aan de andere kant zijn er ook binnenlandse politieke motieven: de Koerdische staatszender moet concureren met Roj TV, de zender van de Koerdische separatistische organisatie PKK. Bovendien zou de regerende AKP-regering de zender willen gebruiken om stemmen onder de Koerden te winnen bij de belangrijke gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen van eind maart.
De reacties op het doorbreken van het 85 jaar oude taboe op het toelaten van het Koerdisch in overheidsuitzendingen zijn verdeeld. Ook onder Koerden. Sommigen zien het als een belangrijke stap voor meer democratie in Turkije en een erkenning van de culturele rechten van de Koerden. Anderen zijn pessimistisch en verwachten dat TRT-6 vooral overheidspropaganda zal uitzenden.
Hoewel tv-programma’s in het Koerdisch het gebruik van de taal kan helpen depolitiseren, zijn er nog tal van obstakels in de wetgeving die de bestaande discriminatie continueert. Zo zijn straat- en plaatsnamen in het Koerdisch nog steeds verboden.

2 Comments

 1. Kerim schreef:

  “Zo zijn straat- en plaatsnamen in het Koerdisch nog steeds verboden.”

  Ik heb hier geen 1 Turkse straatnaam gezien in Schiedam. Het is de stad waar de eerste turkse gastarbeider is gevestigd. De stad waar ik ook woon.

  Aan de ene kant. Waarom zouden we dat willen? Hier hebben we het immers over integratie. De Koerden moeten ook integreren. Of zijn er diverse maten beschikbaar?

  De PKK wil grond en de EU steunen hun direct vs. indirect. Ik heb ook geen zin om een hele betoog te schrijven, dus probeer het kort te houden.

  Iedereen weet dat onder het mom van vrijheid, democratie en nu de term Somalische piraten landen worden beroofd van hun rijkdom en energie. Oosten van Turkije barst vol met olie en andere soort grondstoffen.

  Tevens is het conflict een voordeel voor de Turkse leger. O.a. Aselsan maakt hight techwapens en onderdelen. Die testen ze uit in het oosten of in Noord-Irak. Hetzelfde wat Israel nu doet in Gaza. Wat me wel opvalt is dat Turkije burgers respecteert. Er is geen 1 burger omgekomen bij de laatste acties van Noord-Irak.

 2. Floris schreef:

  Integreren doen nieuwkomers! Dat waren niet de Koerden in dat gebied, maar de Turken!

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos