Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse bankbiljetten als brandstof

17 dec
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Met ingang van het nieuwe jaar krijgt Turkije nieuwe bankbiljetten. De vertrouwde ‘Yeni Türk Lirasi’ zal langzaam uit de circulatie verdwijnen. Niet alleen het woord ‘yeni’ (nieuw) verdwijnt, maar de nieuwe bankbiljetten krijgen ook een kleuriger en vrolijker jasje.

Revolutionair is dat op de nieuwe bankbiljetten Mustafa Kemal Atatürk, de vader des vaderlands, voor het eerst in de Turkse monetaire geschiedenis concurrentie krijgt van andere historische Turken. De mystieke soefi dichter Yunus Emre (1280-1321) bijvoorbeeld, en andere a-politieke Turken.

A-politiek? Helemaal niet, zo roepen leden van de oppositie en hun  geestverwanten in de media. Want in dit uiterst gepolariseerde land is alles politiek. De gematigd-islamitische regering van premier Erdogan zou in hun ogen op slinkse wijze haar conservatieve normen en waarden aan de samenleving willen opdringen. Het bewijs? Op de b-kant van het nieuwe 50 lira biljet staat een

moslim-feministe! Fatma Aliye is haar naam. Zij was de eerste vrouwelijke romanschrijver in de Ottomaanse tijd. En het is voor het eerst in de geschiedenis van het Turkse bankwezen dat een vrouw op een bankbiljet staat afgebeeld.

Het feit dat zij een gelovige moslima was, is in de ogen van de radicaal seculiere elite een affront voor de moderne, bekendere Turkse feministes uit de tijd van Atatürk.

In 2005 werd de huidige ‘Nieuwe Turkse Lira’ ingevoerd als onderdeel van een streng monetair en economisch hervormingsprogramma onder toezicht van het IMF om de financiele crisis te bezweren en de hollende inflatie te beteugelen.

De Turkse munt was voor 2005 zo weinig waard dat bankbiljetten in miljoenen werden gedrukt. Het grootste was 20 miljoen lira (10 euro).

De totale waarde van de huidige bankbiljetten ligt zo rond de 15 miljard euro. Ze wegen samen dik 500 ton. Het inzamelen van de biljetten is geen probleem, maar wat te doen met die berg oud papier?

De Centrale Bank legde het probleem voor aan de Wetenschappelijke en Technologische Adviesraad. Versnipperen en begraven was een optie. Maar dat stuitte op milieubezwaren, omdat de inkt op het papier zwaar vervuilend is. Ook aan het verwerken van de snippers in asfalt werd gedacht, maar dat zou de kosten voor de productie van asfalt opdrijven zonder dat het de kwaliteit verhoogde.

Na overleg met het ministerie van Milieu en Landbouw heeft de Centrale Bank besloten de miljoenen bankbiljetten te verkopen als brandstof voor cementfabrieken. Het speciale, kwalitatief hoogwaardige bankpapier is uitermate geschikt voor de hoge temperatuur – minimaal 1200 graden – die nodig is om het mengsel van rotsbrokken en chemicalien om te vormen tot cement.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch