Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Een gat in de Turkse uitvaartmarkt

17 dec
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Crematie is verboden volgens de islam. Op de Dag des Oordeels keren de zielen terug naar het lichaam. Daarom dienen de stoffelijke overschotten zo ongeschonden mogelijk in een graf te worden gelegd met het gezicht naar Mekka. Van het afstaan van organen kan dus geen sprake zijn en van het verassen van het lichaam al helemaal niet.

Turkije, dat volgens de officiele statistieken voor 99 procent uit moslims bestaat, heeft om die reden niet een crematorium. Toch is er wel behoefte aan. Dat bleek na het overlijden van de legendarische Turkse operazangeres Leyla Gencer. De laatste wens van ‘La Diva Turca’, zoals zij in Italie werd genoemd, was om gecremeerd te worden en haar as te laten verstrooien in de Bosporus.

Het probleem was echter dat er in Turkije geen crematorium was. Daarom vond de lijkverbranding plaats in Milaan, waar zij woonde. Met een zeilboot in Ottomaanse stijl voer het gezelschap de Bosporus af tot het Dolmabahce paleis. Het orkest van de nationale opera in Istanbul speelde Mozart’s Requiem en haar as werd verstrooid door haar biografe.

De gebeurtenis trok niet alleen aandacht van de media, maar leidde ook tot de veronderstelling dat er mogelijk veel meer Turken zijn die de voorkeur geven aan cremeren.

Niet elke Turkse moslim gelooft in God. In de grote steden is een groeiend aantal Turken atheist of agnost. Veel hoger opgeleide Turken zijn a-religieus. Turkije kan alleen een moderne, westerse staat worden en deelnemen aan de vooruitgang als ‘achterlijkheid en bijgeloof’ worden bestreden, is hun opvatting. “Echte moderne Turken geloven alleen in de rede”, zeggen zij.

Het atheisme neemt ook toe onder alevieten. Dat zijn geen soennitische moslims, zoals de meerderheid van de Turken, maar vrijzinnige, sji’itische moslims. Alevieten zijn de grootste religieuze minderheid van Turkije. Hun aantal is naar schatting ruim 7 miljoen. Volgens een onderzoek van de krant Milliyet typeert 15 procent van de alevieten zich als atheist: ruim een miljoen. Dat is een fors aantal potentiele gegadigden voor een crematie.

Ook onder de steeds grotere groep buitenlandse senioren, die permanent aan de Turkse Riviera zijn neergestreken, groeit de vraag naar westerse uitvaartrituelen en crematies, aldus de Turkse uitvaartondernemer Murat Aslanoglu. In de afgelopen vijf jaar heeft zijn bedrijf een omzetgroei gezien van 90 procent voor diensten aan buitenlanders. Immigranten uit Nederland, Engeland en Duitsland die in Turkije willen blijven na hun dood beginnen ook al voorzieningen te treffen via Britse uitvaartondernemers. Hun belangrijkste wensen? Christelijke begraafplaatsen en uitvaartdiensten, plus een crematorium!

One Comment

  1. Jos schreef:

    Turkije 99% moslim ??? Dit hoge percentage komt omdat bij alle Turken standard het woord “moslim” in hun paspoort wordt gedrukt. ( geen vrije keuze mogelijkheid ) anders zal dit percentage heel veel lager uitkomen. En hoevvel Turken houden zich aan de richtlijnen van de Koran ? Neem alleen maar het acohol gebruik dat volgens het moslim-geloof niet mag. Het stelen van andermans eigendom enz. enz.
    Zullen er ook zo veel mannen naar de Mosk gaan als deze op hun vrije zondag zal plaatsvinden i.p.v. vrijdagmiddag? ( werktijd onderbreking ) Nee, het percentage echte “Moslims” ligt volgens mij nog ver onder de 50%.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch