Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse fiscus plundert op eigen houtje bankrekeningen

15 dec
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse belastingdienst heeft een nieuwe, controversiele manier gevonden om belastingschuld te innen van particulieren en bedrijven: met medewerking van de banken plukt de overheid het verschuldigde bedrag van de bankrekeningen van degenen die bij haar in het krijt staan.


Zonder administratiev rompslomp. Zonder tussenkomst van de rechter.

Het ministerie van Financien stuurde vorig jaar brieven naar de Turkse banken met de opdracht geld over te maken van rekeningen van 130.000 klanten die achterstallige belasting hadden. Daarmee inde het ministerie 600 miljoen euro.

Deze week is het ministerie in de hoofdstad Ankara begonnen om achterstallige belasting electronisch te innen van bankrekeningen. Het nieuwe systeem zal per 1 januari in heel Turkije kracht worden.

Het ministerie heeft overeenkomsten met alle financiele instellingen zodat belastingschuld automatisch van bankrekeningen wordt overgemaakt naar de schatkist.

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zullen vanaf nu banktransacties zoveel mogelijk vermijden, aldus critici van het initiatief. Bovendien zal het een deel van de dynamiek uit het Turkse bedrijfsleven halen. Ondernemers stellen het betalen van belasting vaak uit om eerst lonen te betalen of nieuwe grondstoffen te kopen voor de productie.

Het ministerie ziet het initiatief als een middel om een deel van de ‘grijze sector’ onder controle te krijgen. Naar schatting een kwart van de Turkse bedrijven betaalt geen belasting of sociale premies voor zijn werknemers. Belasting ontduiken is een nationale sport in Turkije. Het afdragen van belasting voelt voor de gemiddelde Turk als bestolen worden door corrupte politici die het geld vooral gebruiken om hun eigen zakken te vullen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch