Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse elite: excuses voor Armeense catastrofe

8 dec
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Vooraanstaande Turkse professoren en journalisten hebben een handtekeningenactie op touw gezet waarin zij excuses aanbieden voor de massaslachtingen onder Armeense burgers in 1915 waarbij honderdduizenden zijn gedood. Het uiterst controversiele initiatief heeft tot woedende reacties geleid van Turkse nationalisten, die de actievoerders verwijten de geschiedenis niet te kennen en er op uit zijn Turkije zwart te maken.


De ondertekenaars ‘verkeren in een staat van hysterie’, aldus parlementslid Zeki Ertugay van de nationalistische partij MHP. Hij onderstreept dat het niet de Armeniers waren die te lijden hadden onder de behandeling van de Turken, maar de Turken die werden aangevallen door de Armeniers. “Een schandvlek als de genocide heeft nooit plaatsgevonden in de geschiedenis van de Turkse natie. Als er iemand is die zijn verontschuldigingen moet aanbieden, dan zijn het wel de Armeniers en de westerse landen die de Armeniers hebben opgezet tegen de Turken door hen een eigen staat te beloven”.

De petitie is een initiatief van professor Baskin Oran, professor Ahmet Insel en de journalisten Ali Bayramoglu en Cengiz Aktar. Zij roepen andere Turken op hun handtekening te zetten onder de tekst: “Ik kan naar eer en geweten niet accepteren hoe onverschillig er wordt omgegaan met de grote catastrofe waaronder de Ottomaanse Armeniers hebben geleden in 1915 noch met de ontkennig ervan. Ik veroordeel dit onrecht en op persoonlijke titel wil ik mijn gevoelens en pijn delen met mijn Armeense broeders en zusters en ik bied hen mijn verontschuldigingen aan”.

Dit is een burgerinitiatief aldus professor Oran. “Een oproep aan alle burgers, niet aan de staat, omdat het hier gaat om een zeer menselijke tragedie”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch