Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Uitverkoop aan de Bosporus

6 dec
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Waarom nu?

Een weekendje Istanbul is juist nu aan te bevelen. Veel winkels houden uitverkoop (‘indirim’). En er verdringen zich in dit jaargetijde veel minder toeristen in de Grote Bazaar, de Aya Sofia en de Blauwe Moskee.

Hoe er heen?

Met prijsvechter Corendon ben je al voor euro 300 klaar (inclusief vlucht, luchthavenbelasting, transfer en hotel). www.corendon.com
Historie

De meeste toeristenhotels en topattracties liggen in de oude stad binnen de 1600 jaar oude vestingsmuren. Die beschermden Constantinopel tegen aanvallen tot de verovering van de christelijke stad in 1453 door de Turkse moslimlegers. Resten van deze muren kun je nog zien, onder andere aan de zuidkant van het Topkapi paleis (1), van waaruit de sultans over het Otomaanse Rijk heersten en hun talloze mooie slavinnen en vrouwen in de tot de verbeelding sprekende harem woonden. Voor de harem moet je apart kaartjes kopen voor een rondleiding van een half uur. Van tevoren reserveren! Zorg dat je er vroeg bij bent, want de rondleidingen zijn snel volgeboekt. 
Pronkstukken

Een goede indruk van de pracht en praal in het oude Constantinopel, die bijna duizend jaar de rijkste stad was van de christelijke wereld, krijg je in de Aya Sofia (2). Let op de fraaie byzantijnse mozaieken met Christusfiguren, de aartsengel Gabriel, Maria en Johannes de Doper. Zij vormen het artistieke hoogtepunt.

Sultan Mehmet doopte de Aya Sofia na de verovering van Constantinopel om in een moskee. De vier minaretten, de nis in de richting van Mekka, de preekstoel, de marmeren platformen voor de lezers van de koran en de loge voor de sultan werden later toegevoegd. Atatürk, de stichter van de moderne republiek Turkije, besloot in 1935 dat de Aya Sofia niet langer gebruikt mocht worden als moskee en veranderde de bestemming tot museum.

Naast de hoofdingang van de Aya Sofia, tegenover de tramrails is de ingang van een ander pronkstuk van de Byzantijnse architectuur, de Basilica cisterne (3). Het is een mysterieuze belevenis van ruimte, water en schaduwen om daar in het grote ondergrondse waterreservoir met zijn 336 pilaren rond te lopen. Het spelonkachtige interieur is bijna 1500 jaar oud.
Blauwe Moskee

Tegenover de Aya Sofia ligt de beroemdste moskee van Turkije, de Blauwe Moskee (4). Hij moest de Aya Sofia qua schoonheid en architectuur naar de kroon steken. In Saoedi-Arabie, de geboorteplaats van de islam, was men destijds des duivels, omdat de Blauwe Moskee met zijn zes minaretten imposanter was dan de grote moskee van Mekka.
Bazaar-wijk

Loop met de trambaan mee heuvelopwaarts in de richting van de bazaarwijk. Beroemd uit de hippietijd en de film ‘Midnight Express’ is het restaurant ‘Pudding Shop’ (5). Echt relaxen doe je in de fraaie, traditionele Cemberlitas Hamam (6). Mannen en vrouwen gescheiden. Geniet en vergeet de masseurs geen fooi te geven. 
Shoppen

Het echte gevoel van oud-Istanbul snuif je op in de Grote Bazaar (7) (Kapali Carsi in het Turks) en de Kruiden Bazaar (8) (Misir Carsisi in het Turks). Kijk en geniet in dit labyrint van geuren, kleuren en orientaalse herinneringen. Er zijn 3600 winkeltjes. Daarvan zijn er 500 die tapijten verkopen en duizend juwelierszaakjes. Afdingen is geboden. Betaal niet meer dan 60 tot 70 procent van de prijs.

Loop bij het verlaten van de Grote Bazaar naar beneden in de richting van de Galatabrug (9) dan kom je vanzelf in de Kruiden Bazaar. Let op! De bazaars zijn op zondag gesloten.
Skyline

Om even tot rust te komen neem je net naast de Galatabrug (Eminönü) een rondvaartboot (10) voor een tochtje van anderhalf uur over de Bosporus. Er is geen betere manier om de grootsheid van het oude en moderne Istanbul op je in te laten werken dan vanaf het water, varend tussen Europa en Azie. Links de oude, conservatieve en religieuze stad met zijn beroemde moskeeen. Rechts de moderne wijken met internationale 5-sterrenhotels, de imposante kantorenflats van succesrijke Turkse ondernemers, het Museum Istanbul Modern (11), het voetbalstadion van Besiktas en het door Armeense architecten ontworpen Dolmabahcepaleis (12) waar Atatürk stierf.
Beyoglu

Uitgaan, eten en shoppen is nergens leuker dan in de wijk Beyoglu. Nergens vind je ook zoveel kerken als hier en paleisachtige consulaten – waaronder het Nederlandse ‘Palais de Hollande’ (13) aan de Istiklal Caddesi No. 197 – die tot het uitroepen van de Turkse Republiek in 1923 ambassades waren.

De hoofdader van deze uitgaansbuurt is de winkelpromenade Istiklal Caddesi. Deze oude straat op de heuvel van Pera is anderhalve kilometer lang, loopt van Tünel (14) naar het Taksim plein (15) en is de drukste verkeersvrije winkelstraat van Europa.

Istanbul begint het imago te krijgen van het New York aan de Bosporus. Dat merk je in de levendige zijstraatjes van Istiklal met zijn talloze boetiekjes, theehuizen, bars, restaurantjes en kunstgalleries.  

Van Taksim is er ook een leuke wandeling te maken door de trendy wijk Cihangir (16). Loop naar beneden via de Siraselviler Caddesi. Hier woont de oude chique en diplomaten, kunstenaars, journalisten en schrijvers, onder wie Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. 
Naar Istiklal

Er zijn twee manieren om vanaf de Galatabrug naar Istiklal te gaan. Via een van de oudste metrolijntjes – maar een halte! – ter wereld: Tünel (17). Loop via de ondergrondse winkelpassage naar de overkant van de tramlijn in de richting van de Galatatoren (18). Voor degenen die er niet tegenop zien om de klim te voet te doen is er een mooi alternatief. Ga via het straatje naast de ingang van de Tünel naar boven. De eerste straat links met de imposante bankgebouwen; dit was in de Ottomaanse tijd (tot 1923) het Wall Street van Istanbul. Na 50 m aan de rechterkant zie je de kunstzinnige Kamondo-trappen (19). Ga daar naar boven en geniet bovenop de Gatatatoren van het uitzicht over Istanbul.
Winkelpassages

Aan de Istiklal liggen talloze winkelpassages. ‘Terkos Pasaji’ (20) in het gelijknamige steegje schuin tegenover het Nederlandse consulaat heeft circa 30 winkeltjes en kraampjes. Goedkope, hippe kleding. T-shirts vanaf 5 lira (euro 2,5); wel graaien in de grote hoop. Beyoglu Is Merkezi (21) met drie verdiepingen winkels (circa 100). Iets duurder dan Terkos, maar volop leuke kleding. Deze passage ligt vlakbij de St. Antonius van Padua-kerk, de grootste katholieke kerk van Istanbul met aan de voorgevel aan fraai overwelfd balkon. In de winkelpassages is veel merkkleding te vinden die in Nederland te koop is, bijvoorbeeld H&M, Zara, Only, Vero Moda, Bershka, Guess, Jackpot, Vanillia, Esprit. Echte merkkleding die in Turkije wordt vervaardigd.

Luxe winkelen kan ook. In City’s (22) bijvoorbeeld in de Tesvikiye straat in de wijk Nisantasi. 
’s Avonds

Eet ’s avonds in de Cicek Pasaj (23) of in de straat daarachter – Nevizadeh – schuin tegenover de monumentale poort van het Galatasaray Lisesi. Geniet van de talloze koude en warme voorgerechten (meze), eet verse vis met raki anijslikeur. Altijd gezellig druk. Dat geldt ook voor de restaurantjes in de buurt van Tünel.

Live (‘canli’) muziek is er overal. Van de kleinste bars met traditionele Türkü-muziek tot concerten in de rocktempel Babylon (24). Ga niet mee met Turken die je een nachtclub aanbevelen. Daar wordt je giga afgezet.
Relax

Om alle drukte te ontvluchten of om alle indrukken te verwerken tijdens of aan het eind van het weekend is een bezoek aan een van de nargileh cafes aan te bevelen. Het meest relaxed is het aan de oever van de Bosporus in een van de bars van Tophane (25).

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch