Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse baby’s onthoofd tijdens bevalling

3 dec
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

ISTANBUL – In Turkije is geschokt gereageerd op het nieuws dat in verschillende ziekenhuizen twee baby’s tijdens een problematische bevalling zijn onthoofd. In beide gevallen onderzoekt het openbaar ministerie of er sprake was van dood door schuld.

De hoogzwangere Selma Usul werd vorige week naar het staatsziekenhuis in Nazili gebracht toen de weeen begonnen. Omdat er geen enkel probleem was met de zwangerschap of met de aanstaande moeder besloot de verloskundige tot een natuurlijke bevalling. De baby, een meisje van tien pond, was na diverse persweeen al met haar hoofd buiten het lichaam van de moeder, maar de rest kwam vast te zitten in het geboortekanaal.

Toen besloot de verloskundige tot een keizersnede. Tijdens de spoedoperatie slaagden de artsen er niet in de baby te redden. Zij zeiden na afloop dat het kind was overleden tijdens de ingreep. De ouders en de familie van het echtpaar zeggen dat het kind werd onthoofd.

Dezelfde gruwelijke procedure werd gevolgd in de stad Tokat. Enkele weken geleden werd Mevlude Tezcan naar het ziekenhuis gebracht voor de bevalling van haar derde kind, een jongentje. Halverwege de bevalling, nadat het hoofdje al was geboren, ontdekte het medische team dat de baby meer woog dan verwacht. “Om het leven van de moeder te redden”, aldus de verloskundige, werd het kind onthoofd.

Het percentage keizersneden is in Turkije explosief gegroeid. In de afgelopen tien jaar is het verdrievoudigd van 14 procent van alle geboorten tot 42,5 procent vorig jaar. In de stad Afyon wordt 65 procent van alle kinderen via een keizersnede geboren. En uit onderzoek uit 2004 blijkt dat het percentage in particuliere ziekenhuizen op 86 ligt.

Het Turkse ministerie van Gezondheid op 1 september de richtlijn uitgevaardigd dat er niet meer dan 15 procent van alle geboorten via een keizersnede tot stand mag komen. Ziekenhuizen die zich daar niet aan houden zullen worden gekort in hun budget. Bovendien zal er dan gesneden worden in de salarissen van de verloskundigen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch