Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vastgoedfonds hoopt crisis uit te zingen

1 dec
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Urla – Het in geldnood verkerende vastgoedfonds TRE Investments uit Bussum heeft PricewaterhouseCoopers (PwC) in Istanbul opdracht gegeven om de grond voor het Izmir Trade Center te verkopen. Met dit vastgoedproject (TRE-fonds 5), dat nog gebouwd moet worden, hoopt het voldoende geld binnen te krijgen om alle schuldeisers te kunnen betalen.

Dat zegt Osman Gökalp, in Turkije managing director van het fonds en in 2003 met Patrick Berger oprichter van TRE, dat vooral belegt in Turks vastgoed.

Twee weken geleden werd bekend dat het fonds, met bijna euro 80 mln onder beheer van circa 980 beleggers, koortsachtig werkt aan een ‘noodplan’ om de financiële problemen op te lossen.

Afgelopen dinsdag kreeg TRE Investments in Bussum inspectie van de Autoriteit Financiële Markten. Hoewel TRE als aanbieder van beleggingen van boven de euro 50.000 niet onder scherp toezicht staat, zijn de boeken gecontroleerd. Morgen wordt gesproken met Bartels Advocaten, die belangen behartigt van verontruste beleggers.

In een brief aan de obligatiehouders stelt TRE dat het beleid van TRE erop gericht is om ‘zo veel mogelijk de waarde van de door haar dochtermaatschappijen in Turkije gehouden bezittingen te verzilveren’. Gökalp maakte een overzicht van de schuldpositie van het vastgoedfonds en probeert in Izmir orde op zaken te stellen. ‘Wat het Trade Center in Izmir betreft zoekt PwC naar een partner die het project – mede voor onze rekening – zal voltooien’, zegt hij. Concrete belangstelling is er nog niet. Maar Gökalp denkt aan een Turks bouwconcern waarmee een verdeelsleutel afgesproken moet worden over de opbrengsten. De bouw, die al een paar keer is uitgesteld, duurt twee jaar. ‘Als beleggers ons die tijd niet geven, dan zullen we alles moeten verkopen.’

Gökalp geeft de moed nog niet op. In februari van dit jaar maakte Colliers International een haalbaarheidsonderzoek voor het Trade Center dat tegenover de haven van Izmir moet verrijzen. ‘Zij kwamen met een winstpotentie van euro 80 mln. Als we dat kunnen realiseren, of het grootste deel ervan, dan kunnen we het merendeel van de euro 77 mln schuld terug betalen.’

TRE stelde eerder alleen voor dit project euro 65 mln aan inleg nodig te hebben. Het fonds haalde volgens de meest recente informatie euro 14 mln op, die op de bank zou staan.

De laatste vijf jaar lanceerde TRE zes fondsen. Het biedt driejarige obligaties met 9,6% jaarlijks rendement, per maand uitgekeerd. TRE Investments kan net als veel andere vastgoedfondsen verplichtingen niet nakomen. Het fonds, met als slogan ‘Geld groeit traag, maar niet bij TRE’, verwijt Turkse banken de noodsituatie. Een tweede oorzaak voor de geldnood van TRE zijn de tegenvallende verkoopresultaten van het ‘Olive Park’ op 30 kilometer van de havenstad Izmir. Gökalp zegt bij de ingang van de tegen een heuvel gebouwde villa’s die per stuk tot euro 1 mln moeten kosten: ‘Het is toch prachtig om hier in dit villapark te wonen? Elk gezin heeft uitzicht op de Egeïsche Zee. Iedere villa heeft een eigen zwembad, een tuin, en er is 24 uur bewaking.’

Het villapark ziet er inderdaad schitterend uit. Er is veel ruimte, er zijn veel oude olijfbomen en dadelpalmen, een voetbal- en basketbalveld en tennisbanen. De villa’s hebben allemaal vloerverwarming, parketvloeren, diverse ruime badkamers en overal dubbele beglazing. De afwerking is volgens de hoogste West-Europese normen. ‘Van de 30 villa’s zijn er 16 verkocht. Tien daarvan zijn bewoond. Zoals die daar met die kinderfietsjes in de tuin. Daar woont een Brits gezin. Het probleem is dat er dít jaar nog geen enkele villa is verkocht’, zegt Gökalp. De TRE-oprichter heeft niet veel hoop dat de verkopen snel aantrekken.
In Nederland wordt voor het zesde fonds nog gebouwd aan het project Carpartement in Alkmaar. Gökalp hoopt dat Concrex Bedrijfsbouw de kosten wil dragen.

Autoriteit Financiële Markten controleerde dinsdag de boeken van vastgoedfonds TRE Investments in Bussum

Autoriteit Financiële Markten controleerde dinsdag de boeken van vastgoedfonds TRE Investments in Bussum

Momenteel onverkoopbare villa’s in Izmir met zwembad, tuin, 24 uur camerabewaking en drie loslopende waakhonden.

Foto: Marc Guillet

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch