Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Kansen in ICT, tuinbouw en milieu

29 nov
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Met Nederlands robotvoetbal in aanwezigheid van Pierre van Hooijdonk is gisteren in Istanbul de aftrap gegeven voor de grootste Nederlandse handelsmissie ooit. Ruim honderd ondernemers, dertig onderwijsinstellingen, vertegenwoordigers van Kamers van Koophandel en wethouders uit vijf steden zullen een week lang de veelbelovende Turkse markt verkennen.

Onder aanvoering van de staatssecretarissen Heemskerk (Economische Zaken), Van Bijsterveldt (OCW) en MKB-voorzitter Hermans worden partners gezocht, akkoorden gesloten en plannen gemaakt. Morgen worden de politici ontvangen door premier Erdogan.

Ter promotie van de Nederlandse robotica-sector begon de missie met een demonstratie van het robotvoetbal voor Turkse ondernemers. Ook Pierre van Hooijdonk trok veel belangstelling van de Turkse media, die hem opnieuw vragen stelden over zijn oude club Fenerbahce. Hij speelde twee seizoenen (2003-2005) bij Fenerbahce, maakte 32 goals en beide seizoenen werd de club landskampioen. ‘Aziz Piyer’ (Heilige Pierre), zoals hij door de fans van Fenerbahce wordt genoemd, blijkt nog steeds ongelofelijk populair in Turkije.

ICT is een van de vijf sectoren die volgens het nieuwste onderzoeksrapport van ABN Amro ‘veelbelovend zijn voor Nederlandse ondernemers’. De andere zijn land- en tuinbouw, chemicaliën, energie en milieu. Vorig jaar bedroeg de omvang van de ICT-markt in Turkije $5,2 miljard. Binnen vijf jaar zal die naar verwachting zijn verdubbeld tot $10 miljard. Daarmee is de Turkse ICT-sector een van de snelst groeiende in de regio.

Outsourcing naar Turkije wordt voor steeds meer Nederlandse bedrijven aantrekkelijk.

Dat geldt ook voor directeur Ali Kahyaoglu van het bedrijf Dutch Telecom Solutions uit Raalte. “Ik heb twee match making afspraken, een in Istanbul en een in Ankara”, zegt Kahyaoglu. “Er zijn twee opties: ik ga werk uitbesteden aan een Turks bedrijf of ik begin met een partner een Turkse tak van ons bedrijf. In Nederland is een tekort aan goed technisch personeel. In Turkije zijn er genoeg jongeren die voor ons, tegen een lager salaris, als werktuigbouwkundige AutoCad-tekenaars aan het werk kunnen”. Zijn bedrijf werkt in opdracht van grote telecombedrijven als T-Mobile, KPN en Vodafone. “Wij bouwen antennes, doen aarding, bekabeling, apparatuurkasten, verzorgen het onderhoud en zorgen voor het updaten van de apparatuur. Er is steeds meer werk”.

Een groeiend aantal Nederlandse ondernemers heeft belangstelling voor de dynamische Turkse markt, aldus staatssecretaris Heemskerk. “Bedrijven hebben interesse, want de economische groei in Turkije is al jaren erg hoog, de beroepsbevolking is jong en relatief goed opgeleid en er zijn structurele hervormingen doorgevoerd die het klimaat voor buitenlandse investeringen sterk hebben verbeterd”.

Door de snelle economische groei en de explosieve urbanisatie in de afgelopen jaren, kampt Turkije met enorme milieuproblemen. Volgens EU-bronnen zal Turkije de komende tien jaar voor euro 68 miljard moeten investeren om de milieuproblemen op te lossen. Veel wetgeving is inmiddels aangepast aan de EU-regelgeving. Nederlandse ondernemers in de missie zullen deze week verkennen hoe zij kunnen inhaken op de moderniseringsslag die Turkije begint te maken op het gebied van de bescherming van het milieu.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch