Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘In Turkije kunnen we op termijn gigantisch scoren’

29 nov
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Nederlandse ondernemers die zaken willen doen met Turkije laten zich niet afschrikken door de kredietcrisis die ook de Turkse economie steeds meer schade toebrengt. Ook berichten dat de regering van premier Erdogan opnieuw haar hand moet ophouden bij het IMF voor een lening van $20 tot $40 miljard maakt het land niet minder aantrekkelijk.  

Dat zeggen ondernemers die vanaf vandaag deelnemen aan een vijfdaagse handelsmissie naar Turkije onder leiding van de staatssecretarissen Heemskerk (Economische Zaken) en Bijsterveldt (OCW). Ondernemers zien Turkije als een grote, dynamische markt met enorme groeipotentie. 

‘Je moet niet op de korte termijn denken’, zegt ing. Jan Talen van het bedrijf Water4all uit Enschede. ‘We keren niet naar Nederland terug met een koffer vol orders. Het gaat om projecten met een lange aanloopperiode. Maar op termijn kunnen we in Turkije gigantisch scoren’.

Water4all heeft al twee jaar contact met ISKI in Istanbul, het grootste waterleidingbedrijf in Turkije. ‘Zij willen drinkwater dat kwalitatief net zo goed is als in Nederland’, aldus Talen. ‘Je moet geduld hebben. De besluitvorming gaat soms wat traag. In 2006 kregen we een optie om vijftig waterzuiveringsinstallaties met microfilters te leveren. Vandaag zal staatssecretaris Heemskerk de eerste in bedrijf stellen’.

De hoge verwachtingen die Nederlandse ondernemers van Turkije hebben, blijkt ook uit de enorme belangstelling voor de handelsmissie. Niet eerder trok een missie van het ministerie van Economische Zaken zoveel deelnemers. Er gaan 105 bedrijven mee, 30 instellingen voor beroepsonderwijs, vertegenwoordigers van Kamers van Koophandel, en wethouders uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Enschede. In totaal 160 deelnemers.

‘De Turkse markt is voor Nederlandse bedrijven erg interessant’, aldus staatssecretaris Heemskerk. ‘Het is dan ook geen wonder dat deze missie een ‘‘vlootschouw” is van Nederlandse kwaliteit. Bedrijven hebben interesse, want de economische groei in Turkije is al jaren erg hoog, de beroepsbevolking is jong en relatief goed opgeleid en er zijn structurele hervormingen doorgevoerd die het investeringsklimaat voor buitenlandse investeringen sterk hebben verbeterd’.

ABN Amro voorspelt in een onderzoeksrapport dat vandaag openbaar wordt gemaakt, dat de Turkse economie de komende tien jaar gemiddeld met 5,4% zal groeien. Buitenlandse investeringen zullen in diezelfde periode gemiddeld euro 14,8 miljard per jaar zijn. De groei van de buitenlandse handel zal naar verwachting uitkomen op 11,6% per jaar.

Het onderzoek ‘Opportunities beyond the Bosphorus revisited’, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, noemt vijf sectoren die veelbelovend zijn voor Nederlandse ondernemers: land- en tuinbouw, ICT, chemicaliën, energie en milieu. ‘Nederlandse ondernemers kunnen profiteren van het enorme prestige dat de Nederlandse land- en tuinbouw heeft’, aldus ambassadeur Marcel Kurpershoek. ‘Nederland is de op een na belangrijkste exporteur van landbouwproducten en –technologie in de wereld. Vorig jaar met een totale waarde van euro 55 miljard’.

Volgens recente rapporten liggen er kansen in de teelt en verwerking van voedsel, bijvoorbeeld veeteelt, vleesverwerking, zuivelindustrie, groente en fruit. Jos Boeters van Hollandplant in Bergschenhoek, een opkweekbedrijf van onder meer tomaat- , komkommer- , aubergine- en paprikaplanten voor de professionele glastuinbouw, is al vier jaar bezig om zijn marktaandeel in Turkije uit te breiden. ‘In september gingen er nog 15 vrachtwagens met tomatenplanten van ons naar Turgutlu, vlakbij Izmir’. Boeters ziet voor de lange termijn ‘grote kansen’ voor zijn bedrijf. Hij gaat met de missie mee om een Turkse partner te vinden en te onderzoeken of hij een eigen agentschap kan opzetten om zelf te kunnen importeren in Turkije.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch