Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘In Turkije is de weg vooruit en omhoog’

29 nov
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Edwin van Eeckhoven (48) is een gelukkig mens. Moe maar voldaan stapt de directeur van C2N op het vliegtuig van de Atatürk luchthaven aan de rand van Istanbul. Terug naar huis in Zoetermeer na een hectisch werkbezoek aan de megastad aan de Bosporus. 

“Ik was er een keer of zes eerder, maar dit was het hoogtepunt”, aldus de opgetogen ondernemer. “Samen met onze Turkse partner ISIK hebben we een joint venture gesloten. We willen projectmanagement gaan leveren voor Turkse en Nederlandse bouwbedrijven, ontwikkelaars en investeerders. Met speciale aandacht voor duurzaamheid”.

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken), staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) en Loek Hermans, de voorzitter van MKB Nederland, keken bij de ondertekening van de documenten goedkeurend toe. Heemskerk noemde de samenwerkingsovereenkomst ‘een prachtig voorbeeld van Nederlandse kwaliteit die voorziet in een Turkse behoefte’.

Ondernemer Van Eeckhoven maakte deel uit van de grootste Nederlandse handelsmissie ooit. Ruim honderd bedrijven en dertig onderwijsinstellingen verkenden de afgelopen dagen de markt en sloten overeenkosmten in Istanbul, de hoofdstad Ankara en de havenstad Izmir.

“Ik merkte dat onze deelname aan deze missie momentum gaf aan het plan om een joint venture op te zetten”, aldus Van Eeckhoven. “Je loopt met speldjes op met de Nederlandse en Turkse vlag. Er is aandacht van de media. Dat helpt allemaal”.

De directeur van het Construction Consultants Netwerk uit Zoetermeer noemt Turkije een veelbelovende markt. “De gemiddelde leeftijd van de bevolking is 29 jaar. Er is een forse economische groei, ook in de vastgoedsector. West-Europa en Nederland kampen met een verzadigde markt. Het is een verdringingsmarkt waar wij moeten opboksen tegen de grote jongens. Turkije is een opkomende markt met veel ruimte. In Turkije is de weg vooruit en omhoog.”

C2N opereert al enige tijd in het buitenland. Het verzorgde het bouwmanagement bij de renovaties van de Nederlandse ambassades in Zagreb, Harare en Nairobi. En vorig jaar zag het bedrijf toe op de uitgebreide renovatie van de ambassade in Jakarta. “Dat was onze grootste klus”, zegt Van Eeckhoven.

De joint venture tussen C2N met acht werknemers en Isik met 800 mensen is een toevalstreffer die Van Eeckhoven in de schoot kreeg geworpen. Sükrü Masmas, een vooraanstaande Turkse ondernemer in Den Haag en voorzitter van de ondernemersvereniging DIAD is zijn buurman. “Onze zoontjes vootballen samen. Toen we een keer aan de praat raakten over kansen in Turkije heeft hij me in contact gebracht met onze huidige partner”.

De twee bedrijven passen prima bij elkaar. “Het zijn allemaal techneuten. Zij verrichten technisch onderzoek naar gebouwen. Zij zoeken uit hoe het met de eigendomsaanspraken zit van vastgoed. En wij zijn goed in het sturen en beheersen van een bouwproces. Wij gaan onze kennis combineren met hun expertise. En wij kijken met de ogen van Nederlandse of buitenlandse investeerders naar het project”.

De afgelopen dagen voerde hij gesprekken met potentiele klanten – ‘ik zeg niet wie’ – waar hij een positief gevoel aan heeft overgehouden. “Maar in Turkije zijn ze er heel helder in: ‘2009 wordt gewoon een slecht jaar’. Dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om in contacten te investeren. Je moet er juist nu tegenaan gaan als ondernemer”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch