Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vastgoedfonds TRE Investments verwijt Turkse banken de huidige noodsituatie

19 nov
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Marc Guillet en
Gerben van der Marel
Istanbul/Amsterdam  – De kredietcrisis en tegenvallende verkopen van villa’s in Turkije zijn de belangrijkste oorzaken dat het vastgoedfonds TRE Investments uit Bussum niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Dat zegt Osman Gökalp, in Turkije managing director van het fonds en in 2003 samen met Patrick Berger oprichter van TRE.


Vorige week kwam aan het licht dat het relatief grote vastgoedfonds, met bijna euro 80 mln onder beheer van ruim duizend beleggers, aan een ‘noodplan’ werkt.
Het noodplan behelst een nieuw bankkrediet en de verkoop van bezittingen. De voorkeur gaat uit naar een bankkrediet.
Als het noodplan mislukt zal er ‘op een zeker moment’ een faillissement worden uitgesproken, stelt TRE op de site. Het fonds heeft echter goede hoop dat dit niet gebeurt. ‘Indien een goede prijs wordt betaald voor de bezittingen of een deel ervan, bestaat de kans dat we volledig kunnen terugbetalen’, zo meldt TRE op de site.
Gökalp zegt dat Deniz Bank (eigendom van het Belgische Dexia, red.) en de Millennium Bank hun financiering niet wilden verlengen. ‘We hadden bij elk een lening uitstaan van ongeveer euro 6 mln. We kwamen keurig onze verplichtingen na’, zegt Gökalp. ‘Maar van de ene bank kregen we nog geen drie maanden geleden te horen dat de financiering werd ingetrokken en van de andere bank drie weken geleden. Ze kwamen met vage redenen zoals de noodzaak om de bank te herstructureren.’
Op de site stelt TRE dat de twee banken euro 12 mln aan financiering verstrekten om grond aan te kopen voor de bouw van het Izmir Trade Center, het vastgoedproject voor het vijfde TRE-fonds dat nog gebouwd moet worden.
TRE Investments zegt vervolgens bij bank HSBC een leningsovereenkomst van euro 10 mln gesloten te hebben. ‘Wij en een vertegenwoordiger van de bank hebben de overeenkomst met een handtekening bekrachtigd, maar er is nog steeds geen geld. Nu zeggen ze dat degene die zijn handtekening heeft gezet niet meer bij de bank werkt. Ongelofelijk. We hebben onze advocaat er op gezet.’
Een andere tegenvaller is dat er dit hele jaar geen enkele van de door TRE gebouwde luxe villa’s is verkocht in het ‘Olive Park’ van Urla, op 30 km van de havenstad Izmir. Tot eind vorig jaar waren er 16 van de 30 villa’s verkocht. De prijzen varieren van  euro 650.000 tot euro 1 mln. Er zijn volgens Gökalp voldoende potentiele Turkse kopers. ‘Het probleem is dat ze al een jaar lang geen hypotheken krijgen van de Turkse banken. Ze krijgen te horen dat ze geen buitenlandse valuta willen financieren. Alleen in Turkse lira, maar daar moeten huizenkopers 2% rente per maand voor betalen en dat is veel te duur.’
 Oktober 2007 meldde TRE nog ‘niet zonder trots’ dat het hele project was verkocht aan ‘een gerenommeerde Turkse vastgoedonderneming’. Die verkoop ging wegens de kredietcrisis niet door, zo is juni gemeld aan beleggers.
Gökalp benadrukt dat er bij zijn fonds ‘geen malafide praktijken’ voorkomen. ‘Wij zijn transparant en geven iedereen antwoord. Geruchten dat we gevlucht zouden zijn, zijn onzin.’ De TRE-oprichter hoopt eind deze week het overzicht van de schuldpositie gereed te hebben. ‘Dan gaat ook de brief met de uitleg voor de obligatiehouders de deur uit.’
Inmiddels loopt advocaat Dion Bartels zich warm voor het indienen van claims en beslagen. Hij zegt 300 aanmeldingen te hebben van beleggers. Bartels noemt het noodplan ‘niet reëel’ omdat banken terughoudend zullen zijn. Verkoop in de huidige markt is volgens hem ‘niet wenselijk’.
 
 
 Ambitieus bedrijf Turkse projecten
 
Fonds I: 30 luxe villa’s in Urla, Turkije. Emissie: € 18 miljoen
 
Fonds II: nieuwe villa’s Urla. Met euro 45 mln ruim meer dan beoogde euro 30 mln opgehaald
 
Fonds III en IV: eigen projecten zonder uitgifte obligaties
 
Fonds V: Izmir Trade Center. Opgehaalde euro 14 mln van benodigde euro 65 mln ‘op bank’. Grond gekocht, nog geen bouw
 

One Comment

  1. monica van dijk schreef:

    Geachte mijnheer, mijn wijlen vader had ook geinvesteerd in Izmir, ik snap tot heden toe niet wat er allemaal speelt maar ben zeker van plan om alles tot de grond toe uit te zoeken. Waar kan ik duidelijkheid krijgen? Wil wil mij erbij helpen? Graag U w reactie hierop, voor mij is het een spelt in hooiberg, met vriendelijke groeten in afwachting van uw antwoord verblijf ik met hoogachting, Monica van Dijk

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch