Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije investeert $12 miljard in Iraanse energiesector

19 nov
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkije gaat $12 miljard investeren in de energiesector van Iran. Daarmee doorbreekt Navo-bondgenoot Turkije het geldende westerse sanctiebeleid tegen Iran. Dat wordt steeds strenger als straf voor de weigering van Teheran om te voldoen aan de eisen van de Veiligheidsraad inzake de verrijking van uranium.
De Turkse minister van Energy, Hilmi Güler, heeft in Teheran een memorandum of understanding getekend met zijn Iraanse ambtgenoot Gholam Hussein Nozari. Volgens deze overeenkomst zal Turkije $12 miljard investeren in een deel van het South Pars offshore gasveld en voor de aanleg van een pijpleiding.


De 1800 km lange gaspijpleiding zal van Assalouyeh, het gasveld in het zuiden van de Iraanse provincie Bushehr vervoeren naar Turkije en vandaaruit naar Europese bestemmingen. Gas uit Turkmenistan zal eveneens via deze gaspijpleiding naar Turkije en westerse markten worden geexporteerd. Op die manier zal Turkije 35 miljard kubieke meter gas van Turkmenistan per jaar krijgen.
Volgens IRNA, het staatspersbureau van Iran, zal Turkije 50% kopen van het gas dat wordt geproducerd in de delen 22, 23 en 24 van het gasveld dat door Turkije zal worden ontwikkeld.
Turkije is voor zijn energie-import zwaar afhankelijk van Rusland, dat 63% van de oliebehoefte en 29% van de Turkse gasconsumptie voor zijn rekening neemt. Turkije probeert met deze deal minder afhankelijk te worden van Rusland.
 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch