Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije is woedend op Fergie

7 nov
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

De Turkse regering is woedend op de voormalige hertogin van York, Sarah Ferguson, omdat ze vermomd en met een verborgen camera de erbarmelijke toestanden in Turkse kindertehuizen heeft vastgelegd. De schokkende beelden waren gisteravond te zien op de Britse zender ITV1 in de documentaire ‘Duchess and Daughters: Their Secret Mission’. 

De Turkse kranten staan al dagen vol van foto’s uit de geheime documentaire. Tv-zenders besteden er aandacht aan, columnisten leveren commentaar op wat in Turkije al de ‘hertogincrisis’ heet en de Turkse ambassadeur in Londen heeft een protest ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De minister die verantwoordelijk is voor de huisvesting van wezen, ongewenste kinderen en geestelijk gehandicapte kinderen kritiseert de undercover actie van Fergie als een politiek gemotiveerde lastercampagne tegen Turkije. De bewindsvrouw zei in een interview dat Fergie niet alleen campagne voert tegen Turkije als kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie. “Ze voert nu ook een campagne waarin ze toeristen afraadt Istanbul te bezoeken”.

Fergie spreekt deze beweringen tegen. ”Ik sta volledig achter de steun die de premier aan Turkije geeft om lid te worden van de EU. Deze documentaire heeft absoluut niets te maken met politiek. Het is een humanitaire kwestie”. De voormalige hertogin zei tevens dat ze de zegen voor het project had van haar ex-man, prins Andrew, van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en van Buckingham Palace.

De roodharige Fergie droeg een zwarte pruik, een zonnebril en een hoofddoek toen ze samen met haar dochters – prinses Eugenie en prinses Beatrice – en een verslaggever van ITV1 bezoeken bracht aan kindertehuizen in Ankara en Istanbul. Sommige van deze opgesloten kinderen waren geestelijk gehandicapt. Velen waren als honden vastgebonden aan banken of bedden. De meesten komen nooit buiten.

“Twee vrouwen, die samen in een met uitwerpselen besmeurd bed lagen, kwamen uit bed toen wij binnenkwamen. Ze waren blij dat ze bezoek kregen”, aldus de ITV-verslaggever. “Hun handen waren achter hun rug vastgebonden”.

Hoewel de woede van de regering zich richt tegen Fergie, zou het beter zijn als de autoriteiten de hand in eigen boezem staken. Het schandaal is niet alleen de slechte hygiene, het gebrek aan personeel, en de onmeselijke omstandigheden voor deze opgesloten en vergeten ‘gedetineerden’. Het schandaal is ook dat deze toestanden al jaren bekend zijn en dat er niets gebeurt om hun lot te verbeteren.

Het Turkse publiek en de Turkse politici hebben deze beelden eerder gezien, onder andere na een undercover bezoek van Turkse verslaggevers met een verborgen camera in 2005 in Malatya. Er zitten in heel Turkije ruim 12.500 wezen en ongewenste kinderen opgesloten in dit soort instituten, maar de politici weigeren geld vrij te maken om de zorg voor deze kinderen te verbeteren.

Parlementslid Özlem Cercioglu van de oppositiepartij CHP heeft schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister. Zij schrijft dat zij ‘soortgelijke beelden’ heeft gezien als in de documentaire van Ferguson toen zij dezelfde instelling in Ankara bezocht in 2004. Zij wil weten waarom de omstandigheden niet zijn verbteterd en waarom degenen die verantwoordelijk zijn niet zijn gestraft. Zij besluit haar vragen met: “Voelt het niet onbehaagelijk dat u uw ogen sluit voor deze omstandigheden en acties die een schending zijn van de menselijke waardigheid?”

2 Comments

 1. hasene schreef:

  İk vind het niet juist, dat iemand op die manier kindertehuizen bezoekt, doordringt. Zulke situaties bestaan er zeker. İmmers zien we soms zulke beelden in programmas door de turken uitgezonden.
  İk zou zeggen, laat lasdy Sarah hulp bieden om de situatie te verbeteren. Zij is een beetje op sensatie uit.
  Problemen benaderen op een oprechte manier zou beter zijn.
  Verbeter de wereld en begin bij jezelf Lady Sarah.

 2. rechtisrecht schreef:

  Go Fergie! Wanneer is de documentaire op de nederlandse buis te zien?

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch