Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Ergenekon’ splijt Turkije tot op het bot

21 okt
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

In een zwaar bewaakte gevangenis aan de rand van Istanbul is gisteren het controversiele proces begonnen tegen 86, voor een groot deel prominente, verdachten. Het gaat om oud-generaals, academici, hoofdredacteuren, een partijleider, een advocaat en andere extreme nationalisten.

Zij worden ervan beschuldigd door middel van politieke moorden, aanslagen en psychologische oorlogsvoering een militaire staatsgreep te hebben willen uitlokken om de islamitische AKP-regering ten val te brengen.

Bij de Silivri gevangenis, waar 45 verdachten in voorarrest zitten, speelden zich chaotische taferelen af door de enorme belangstelling van publiek en media. Demonstranten met talloze Turkse vlaggen en foto’s van de verdachten scandeerden: ‘De verraders zitten in het parlement; de patriotten zitten in de gevangenis’.

Kemal Alamdaroglu, voormalig rector-magnificus van de Universiteit van Istanbul, en een van de verdachten zei voor het begin van de rechtszaak: ‘Het is voor het eerst in de wereldgeschiedenis dat er zo’n juridische komedie plaatsvindt. Alles wat ik heb gedaan in mijn functie als rector-magnificus was volgens de wet en viel binnen de grondwet’.

Het proces tegen het geheimzinnige ‘Ergenekon-netwerk’ wordt door een deel van de media gezien als het ‘proces van de eeuw’ dat licht kan werpen op de schimmige relaties tussen militairen, geheime diensten, terroristen en nationalistische extremisten die tegenstanders zijn van de ontluikende liberale democratie in Turkije en van de hervormingen die nodig zijn voor toetreding tot de Europese Unie. De nationalistische pers kritiseert de rechtszaak als een politiek proces dat is bedoeld om kritici van de islamitische regering van premier Erdogan te intimideren.

Liberale analisten en academici beschouwen het proces – met een aanklacht van 2455 pagina’s – als een cruciale test voor de onafhankelijkheid van de rechtsspraak in Turkije en voor de democratische orde.

Muzafer Tekin, een gepensioneerde militair, en een van de hoofdverdachten, die in de rechtszaal was omringd door 20 gewapende politieagenten, verwierp de aanklacht en zei tegen de rechters dat het openbaar ministerie ‘een denkbeeldige groep heeft uitgevonden’. ‘Ik word ervan beschuldigd de leider te zijn van deze organisatie, maar ik weet niets van het bestaan ervan. Ik zie dit als een politieke samenzwering’.

Nooit eerder zijn zulke hoge militairen gearresteerd op verdenking van een komplot om een militaire staatsgreep uit te lokken. Het leger heeft sinds 1960 vier staatsgrepen gepleegd. Een premier en enkele van zijn ministers werden na een showproces opgehangen. Duizenden politici, intellectuelen, vakbondsleden, linkse, rechtse, religieuze en Koerdische activisten werden gearresteerd, gemarteld, gedood of kregen een beroepsverbod opgelegd. Anders dan in Spanje, Griekenland en Portugal zijn daarvoor in Turkije nooit militairen ter verantwoording geroepen. Generaal Kenan Evren, de leider van de junta van 1980 tot 1983, liet in de door hem verordonneerde nieuwe grondwet opnemen dat hij noch zijn kameraden gestraft mochten worden voor de staatsgreep.

De anti-terreureenheid van de politie kwam leden van het Ergenekon-netwerk op het spoor na de bomaanslag tegen de militant-kemalistische krant Cumhuriyet en de moord op toprechter Mustafa Özbilgin van de Raad van State in 2006. Deze aanslagen moesten de indruk wekken en werden in de media veroordeeld als ‘islamitisch terrorisme’. Betogers trokken de straat op om te protesteren tegen de AKP-regering wegens het ‘aanmoedigen’ van dit ‘religieus geinspireerde’ terrorisme.

Veel Turken zijn sceptisch over de rechtszaak. “Deze zaak zal ook wel in de doofpot verdwijnen om de betrokkenheid van hoge functionarissen in het leger en het staatsapparaat te verdoezelen”, klinkt het cynisch

One Comment

  1. Turkije Fan schreef:

    Ben van mening dat het een groot samenzwering spel is van de Turkse regering.
    Turkije Fan

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos