Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse generaal dreigt media

17 okt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Een zichtbaar woedende bevelhebber van de Turkse strijdkrachten heeft de media gedreigd met niet nader gespecificeerde maatregelen en hen ernstig gewaarschuwd op te houden met het kritiseren van het leger.

Stafchef Ilker Basbug, geflankeerd door de vier commandanten van destrijdmachtonderdelen, haalde fel uit naar de media en zei: “Dit is mijn laatste waarschuwing: ik nodig iedereen uit om voorzichtigheid te betrachten en aan de juiste kant te staan”.

Verder zei hij dat ‘degenen die de acties van de separatistische terreurorganisatie presenteren als successen verantwoordelijk zijn voor het bloed dat is vergoten en dat zal worden vergoten’.

“Dit is een dreigement en we verwerpen dergelijke intimidaties”, zei de voorzitter van de Turkse Vereniging van Journalisten.

De topgeneraal beweerde dat de strijdkrachten het doelwit zijn van een mediacampagne om het moreel en het prestige van de Turkse militairen te ondermijnen. Hij weigerde echter antwoord te geven op vragen van de aanwezige journalisten. Basbug ging ook niet in op de beschuldigingen van nalatigheid in de pers waardoor kortgeleden 17 Turkse soldaten bij de Iraakse grens omkwamen bij een aanval van de PKK.

Het leger heeft inmiddels juridische stappen ondernomen tegen de krant Taraf die geheime informatie openbaar heeft gemaakt waaruit blijkt dat het leger al een maand voor de PKK-aanval wist dat de rebellen op weg waren naar de grens met Turkije.

Bovendien publiceerde Taraf beelden van een onbemand Amerikaans spionagevliegtuigje waarop is te zien hoe Koerdische rebellen enkele uren voor de aanval mijnen leggen en zwaar geschut installeren. Volgens de krant ondernam het leger geen actie om de aanval te voorkomen.

Steeds meer media beginnen vraagtekens te zetten bij de competentie, de tactiek en de coordinatie van de strijdkrachten in de al een kwart eeuw durende oorlog tegen de PKK. Een jaar geleden was er een soortgelijke aanval van de PKK bij Daglica waarbij 13 Turkse soldaten sneuvelden. Uit onderzoek bleek dat de generale staf negen dagen van tevoren was getipt over de ophanden zijnde aanval.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch