Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Rel over nieuw Turks bankbiljet

15 okt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De gematigd-islamitische regering van premier Erdogan heeft volgens de oppositie een nieuwe manier gevonden om haar conservatieve normen en waarden aan de samenleving op te dringen: een nieuw
bankbiljet. Op de b-kant van het nieuwe 50 lira biljet staat een moslim-feministe!

Op de voorkant uiteraard, zoals op alle bankbiljetten, Mustafa Kemal Atatürk, de vader des vaderlands. Maar op de achterkant van het 50 lira biljet staat voor het eerst in de geschiedenis van het Turkse bankwezen een vrouw afgebeeld: Fatma Aliye. Zij was de eerste vrouwelijke romanschrijver in de Ottomaanse tijd.

Dat is voor politici van de belangrijkste oppositiepartij en voor diverse columnisten en kunstenaars in de radicaal-seculiere media aanleiding om de partij van premier Erdogan ervan te beschuldigen van het propageren van haar islamitische agenda. De schrijfster zou een gelovige moslima zijn geweest en het afdrukken van haar afbeelding zou een affront zijn voor moderne, bekendere Turkse feministes uit de tijd
van Atatürk.

Aliye werd in 1862 in Istanbul geboren, mocht niet naar school en leerde zichzelf lezen, schrijven en Frans. Ze trouwde toen ze 17 was en had vier kinderen. Pas na tien jaar kreeg ze toestemming van haar echtgenoot om te werken als vertaalster en schrijfster. In 1891 begon ze romans te schrijven waarin ze kritiek uitte op de onderdrukking van vrouwen.
Diverse vrouwenorganisaties noemen de kritiek op de afbeelding van een moslim feministe onzin. “Dat er voor het eerst in de geschiedenis een vrouw wordt afgedrukt op een Turks bankbiljet is belangrijk op zichzelf en heel positief”, aldus Hülya Gülbahar van de vrouwenorganisatie Kader.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch