Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije wil bufferzone in Noord-Irak

7 okt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkse politici eisen dat de regering een bufferzone instelt in Noord-Irak in de strijd tegen Koerdische rebellen van de PKK. De Turkse grens zou tijdelijk moeten worden ‘opgeschoven’ tot over de bergrug in Irak van waaruit rebellen aanvallen uitvoeren.

Het controversiele idee, dat wordt gesteund door de belangrijkste oppositiepartij en vier andere nationalistische partijen, zal woensdag ter sprake komen in een parlementair debat achter gesloten deuren. Het instellen van zo’n bufferzone op Iraaks grondgebied zou de betrekkingen met Navo-bondgenoot Amerika, de relaties met de Europese Unie en met buurland Irak zwaar op de proef stellen.

De regering van premier Erdogan staat onder groeiende druk van de militairen, de nationalistische media en veel politici om hard terug te slaan nadat vrijdag 15 militairen sneuvelden bij een PKK-aanval. Het was het grootste militaire verlies binnen een jaar. Bombardementen en beschietingen met artillerie hebben de afgelopen tijd onvoldoende effect gehad en een grondoffensief wordt niet uitgesloten.

Ruim 350 Koerden vielen de observatiepost Aktütün met 400 soldaten op klaarlichte dag aan. De gevechten duurden zeker vijf uur. De militaire observatiepost was al vier keer eerder aangevallen. In totaal vielen daarbij aan Turkse kant 44 doden. Turkse kranten hebben steeds meer kritiek op het leger ‘dat na 25 jaar oorlog nog steeds niet in staat is zijn eigen manschappen te beschermen’.

Het parlement komt woensdag bijeen om te debatteren om het verlengen van het mandaat voor de regering om militaire acties uit te voeren op Iraaks grondgebied. Het huidige mandaat loopt volgende week vrijdag af.

Ondertussen lopen de spanningen tussen Koerden en Turken op. Bij etnisch geweld in de westelijke stad Altinova vielen twee doden. Turken gingen de straat op en scandeerden ‘Weg met de Koerden’. De PKK zou met de aanval verder etnisch geweld willen aanwakkeren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch