Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije introduceert revolutionaire bankbiljetten

6 okt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkije gaat nieuwe bankbiljetten invoeren door het woord ‘nieuw’ uit de naam van de huidige valuta te schrappen. De oude munteenheid ‘Turkse lira’ komt weer terug, maar wel in een nieuw jasje.

Ingewikkeld? Turken zijn dat wel gewend. Zij hebben er een standaarduitdrukking voor bij de hand: ‘Dit is nou eenmaal Turkije’.

De nieuwe biljetten en munten zullen vanaf 1 januari 2009 worden geintroduceerd. Eind volgend jaar moeten de huidige ‘Nieuwe Turkse Lira’ biljetten en munten helemaal verdwenen zijn.

Revolutionair is dat op de nieuwe bankbiljetten Mustafa Kemal Atatürk, de vader des vaderlands, voor het eerst in de Turkse monetaire geschiedenis concurrentie krijgt van andere beroemde Turken. Tot nu toe staat Atatürk op elk bankbiljet, met op de achterkant zijn mausoleum of toeristische trekpleisters.

De levensgenieter Atatürk staat op alle bankbiljetten en munten onveranderlijk afgebeeld als een strenge, bezorgde vader. Alle nieuwe zijn voorzien van een lachende, optimistische Atatürk en de symbolen van de Turkse vlag: de ster en de maansikkel.

De concurrentie die de grote Atatürk moet dulden op de b-kant van ‘zijn’ bankbiljetten bestaat uit a-politieke Turken, zoals de mystieke soefi dichter Yunus Emre (1280-1321).

In 2005 werd de ‘Nieuwe Turkse Lira’ ingevoerd als onderdeel van een streng monetair en economisch hervormingsprogramma onder toezicht van het IMF om de financiele crisis te bezweren en de hollende inflatie van boven de 30 procent te beteugelen.

De Turkse munt was voor 2005 zo weinig waard dat bankbiljetten in miljoenen werden gedrukt. Het grootste was 20 miljoen lira (10 euro).

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch