Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Premier: economie van Turkije nu sterk genoeg

1 okt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkije viert onbezorgd feest. De internationale financiele crisis lijkt ver weg. Weinig Turken maken zich echt zorgen om de klappen op de beurzen en de noodlijdende banken in Europa en Amerika.

Het Suikerfeest, het officiele einde van een maand lang niets eten en drinken overdag, duurt dit jaar geen drie dagen, maar door een aaneenschakeling van vrije dagen voor de meeste Turken negen dagen.

Voor bazaars, winkelcentra en middenstanders is dit de beste periode van het jaar. Het is de islamitische versie van kerstmis en iedereen koopt kado’s, nieuwe kleding en vooral veel gebak en snoepgoed. Er worden topomzetten gedraaid, aldus ondernemers. Restaurants en hotels zitten vol. Ook de wegen, want iedereen gaat bij familie op bezoek.

Alle banken en overheidsinstellingen zijn gesloten. De internationale kredietcrisis raakt Turkije niet. Tenminste niet deze vrije week. De geruststellende woorden van premier Rece Tayyip Erdogan hebben kennelijk ook geholpen om de onzekerheid bij de Turken te temperen. De internationale financiele crisis zal ook negatieve gevolgen hebben voor de Turkse economie, zo zei hij tijdens een tv-toespraak aan de vooravond van het Suikerfeest, maar dankzij de kracht van de Turkse economie zullen wij deze turbulentie doorstaan. “Turkije is niet langer zwak temidden van dit soort crises. Wij zijn nu een land met een sterke macroeconomische infrastructuur”.

De afgelopen zes jaar heeft de Turkse regering hard gewerkt aan het versterken van de economie om voorbereid te zijn op stormen zoals deze, aldus Erdogan. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de crisis beperkte schade zal toebrengen aan de Turkse economie. “Wij hebben in het recente verleden met success het hoofd geboden aan soortgelijke turbulentie. Tijdens die crises hebben we bewezen hoe sterk we zijn”.

In Turkse bancaire kringen wordt gewezen op het grote verschil met de zware financiele crisis van 2001. “Toen was er paniek en gingen banken failliet. Nu is er vertrouwen na de structurele hervormingen in de
financiele wereld”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch