Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse premier boycot media na berichten over corruptie

22 sep
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – In Turkije is een storm van verontwaardiging opgestoken over de oproep van premier Erdogan om de helft van de Turkse media te boycotten. Deze zijn in handen van mediabaron Aydin Dogan. Diens kranten en tv-zenders beschuldigen de regerende AK partij van premier Erdogan van corruptie.

De oproep van de premier heeft tot felle reacties geleid van journalisten en de financiele wereld. Erdogan beschuldigt de Dogan-media ervan dat ze een lastercampagne voeren om zijn regering ten val te brengen.

Volgens de Turkse journalistenvakbond ‘druist de boycotoproep in tegen de democratie en de rechtsstaat’. De vakvereniging zegt zich ‘steeds meer zorgen te maken, aangezien dergelijke oproepen in het verleden zijn gedaan tijdens perioden van militair bestuur’.

Aanleiding voor de woedende uithaal van de premier is de berichtgeving in de Dogan-media over een proces in Duitsland tegen bestuursleden van een Turks liefdadigheidsfonds die 18 miljoen euro van vrome Turkse
moslims in Nederland en Duitsland hebben verduisterd. Een deel van het geld zou terechtgekomen zijn bij een Turkse tv-zender die nauwe banden heeft met de regeringspartij van Erdogan.
Verder zouden volgens de oppositie en diverse media prominente AK-partijleden geld hebben gekregen uit het fonds. Justitie in Turkije is een strafrechterlijk vooronderzoek begonnen naar de fraudezaak. Als blijkt dat geld uit het buitenland ten goede is gekomen van de AK partij, dan wordt de regeringspartij automatisch verboden.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch