Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije geschokt door dood 13 baby’s in ziekenhuis

22 sep
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De Turkse justitie is een strafrechterlijk vooronderzoek begonnen naar de dood van 13 te vroeg geboren baby’s in de westelijke havenstad Izmir. De baby’s overleden alle binnen een etmaal in hetzelfde ziekenhuis.

“De dood van deze kinderen is vreselijk”, zei premier Erdogan. “Mogelijk zijn zij overleden als gevolg van nalatigheid. Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen”. Het is de tweede keer binnen drie maanden dat in een Turks ziekenhuis in korte tijd veel net geboren baby’s overlijden.

De 13 baby’s waren alle te vroeg geboren en overleden zaterdag en zondag kort na de bevalling in het Tepecik staatsziekenhuis van Izmir. Vijf van de baby’s werden meteen na hun overlijden begraven. Hun stoffelijke overschotten zijn voor het strafrechterlijk onderzoek opgegraven. De acht overige lijkjes waren al overgebracht naar het gerechtelijk laboratorium voor een autopsie.

Een medisch team zal de doodsoorzaak van de 13 baby’s onderzoeken. Binnen een paar dagen zal de uitslag bekend worden gemaakt, aldus Mehmet Özkan, die aan het hoofd staat van de plaatselijke gezondheidsdienst. “Wij geloven niet dat er sprake was van nalatigheid”, zei hij.

Op de kraamafdeling van het Tepecik ziekenhuis hadden verpleegkundigen in het weekend de zorg over 41 te vroeg geboren baby’s. Nadat 13 van hen binnen 24 uur het leven verloren, werd de afdeling onder quarantaine geplaatst en werden er geen baby’s meer toegelaten. In juli werd ook al alarm geslagen toen 49 baby’s stierven in een staatsziekenhuis in de Turkse hoofdstad Ankara. Een commissie van artsen die in opdracht van de regering onderzoek deed naar de doodsoorzaak concludeerde dat de hygiëne in het ziekenhuis te wensen overliet en dat er sprake was van een ernstig personeelsgebrek.

De doodsoorzaak bij circa een derde van de baby’s in Ankara was een infectie, aldus  chirurg Leyla Mollamahmutoglu. Veel baby’s waren ook te vroeg geboren. De overige waren overleden aan hoge bloeddruk en andere medische klachten. Het ziekenhuis kon niets verweten worden, aldus verloskundige Ugur Dilmen, hoofd van de kraamafdeling.

Maar Ibrahim Kara, hoofd van de vakbondsafdeling voor verpleegkundigen in Ankara, zei dat slechte hygiëne de oorzaak was voor veel van de overlijdensgevallen. De kraamafdeling was tijdelijk verhuisd naar een onhygiënisch deel van het ziekenhuis in verband met een verbouwing. “Twee of drie zwangere vrouwen moesten in hetzelfde bed wachten en soms werden drie prematuur geboren baby’s in dezelfde couveuse gelegd”, aldus Kara.

In Turkije sterven veel meer pasgeboren baby’s dan in EU-buurland Griekenland. In Turkije overlijden 23,6 baby’s per duizend geborenen en in Griekenland maar 3,8 per duizend.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch